Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rivningarna är stoppade

Riksbyggens bostadsbyggande – och rivningar – vid Norrköpingsfängelset har stött på patrull. Byggplanerna är stoppade tills man får Länsstyrelsens besked om de kulturhistoriska värdena i byggnaderna och området.

Attraktivt läge. "Intresset är väldigt stort för området, av naturliga skäl", säger Kenneth Carlsson, sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Attraktivt läge. "Intresset är väldigt stort för området, av naturliga skäl", säger Kenneth Carlsson, sälj- och marknadschef på Riksbyggen.

Foto: Fredrik Jonson

NORRKÖPING2016-10-08 19:00

Byggprojektet är nu kraftigt försenat. Nu hoppas Riksbyggen att bygget kan komma igång under 2018, men till en början hade man räknat med att rivningen skulle ha börjat i somras och att byggstarten skulle ske 2016-2017.

– Vi väntar ju på besked från Länsstyrelsen om vad vi får göra och inte göra, säger projektchef Johan Neander.

Bakgrunden är att en arkeologisk förundersökning visar att området har två begravningsplatser för de kvinnliga fångarna och deras barn. Den ena begravningsplatsen har varit i bruk från att fängelset byggdes på 1790-talet och kanske fram till 1830-talet. Därefter anlades en större begravningsplats i norr som troligen var i bruk till slutet av 1800-talet.

– Man grävde upp fem gravar i undersökningen. Det visade sig att alla var kvinnor. Vi kan också utifrån arkivmaterial se vad varje kvinna hette och hur gammal hon var när hon dog, säger Bertha Ekstrand Amaya, antikvarie på Länsstyrelsen i Östergötland.

I början av året fick Länsstyrelsen också in en fråga om att utöka skyddet som fängelset har som byggnadsminne, utöver huvudbyggnaden och vaktstugan. Därför har Länsstyrelsen satt igång en utredning som väntas bli klar i höst om vad som är kulturhistoriskt intressant i både byggnaden och miljön omkring.

– Utredningen kommer att ligga till grund för vår bedömning, säger Bertha Ekstrand Amaya. Vi har bett att man i utredningen tittar på hela området, så att vi inte missar något. Det är en fantastisk plats ur ett kulturhistorisk perspektiv. Vi måste ta reda på vad som är värt att bevara, men också vad vi kan göra för att allt ska bli bra med tanke på byggplanerna, säger Bertha Ekstrand Amaya.

Riksbyggens ursprungsprojektet innebär att Norrköpingsanstalten förvandlas till 240 nya bostäder och i planen ingår att man river flyglarna för att ge plats åt nya hus.

– Vi hoppas att vi får bygga så som vi hade tänkt från början, säger Johan Neander.

Vad skulle det innebära för er om t ex flyglarna inte får rivas?

– Att driva ett museum är ju inte vår affärsidé. Vi vill ju bygga bostäder såklart. Det är ju det vi ägnar oss åt.

Är det möjligt att istället bygga bostäder i de befintliga byggnaderna?

– Det beror på vad vi får ändra på i dem. Om vi inte får ändra interiören heller, då blir det ju svårt. Men får vi bygga om och ändra, men kanske behålla vissa delar, kanske det är möjligt. Det beror helt på vad utfallet blir.

Läget vid Strömmen är attraktivt och bostadsföretaget har fått in 470 intresseanmälningar för att köpa lägenhet i området.

– Intresset är enormt. Det rullar in anmälningar hela tiden, flera i veckan, och många vill att vi ska böra bygga idag, säger Katarina Tham, säljare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om