En 43-årig ortopedläkare på Vrinnevisjukhuset i Norrköping misstänks ha felbehandlat åtta patienter. Läkaren har dragit på sig två lex-Maria-anmälningar.
I januari i år anmälde därför landstinget honom som ?riskläkare? till Socialstyrelsen, som nu har gjort sin bedömning.
Fyra misstagSocialstyrelsen kritiserar läkaren som anser att han gjort misstag i fyra fall. Felbehandlingarna har skett på patienter som är födda 1928, 1931, 1968 samt 2006.
- Dessa patientärenden har skett under en relativt kort tidsperiod, mellan 8 oktober 2010 och 9 november 2011, skriver Socialstyrelsen.
Därför anser tillsynsmyndigheten att läkaren har "varit oskicklig i sin yrkesutövning och att oskickligheten kan befaras få betydelse för patientsäkerheten. Han ska därför åläggas en prövotid på tre år".
Prövotid brukar används när en varning inte är tillräcklig och när indragning av läkarlegitimation är ett för allvarligt ingripande.
Ovanlig anmälanFolkbladet har tidigare berättat om "riskläkaren". Han har de senaste två åren arbetet som specialistläkare på ortopedkliniken på Vrinnevisjukhuset.
Det var efter den senaste Lex-Maria-anmälan i januari i år som landstinget ingrep. Fallet rörde en äldre kvinna med en fotledsfraktur som opererades ett dygn efter skadan. Operationen skedde dock inte enligt vedertagen praxis vilket innebar att patienten var tvungen att opereras på nytt cirka tio veckor efter första operationen för att inte riskera senare skador i fotleden.
Efter detta misstag beslutade landstinget att läkaren inte får operera utan att ha en överordnad handledare med sig. Han får inte heller ta egna beslut, utan att rådfråga en äldre kollega, innan ett kirurgiskt ingrepp.
Enligt chefläkaren på Vrinnevisjukhuset Hans Hjertberg är det ovanligt att landstinget gör en sådan här anmälan.
- Men man borde kanske oftare titta närmare på varandra, det är i alla fall min subjektiva känsla, sa han till Folkbladet i februari.