Granbarkborren är den insekt som gör mest skada på Sveriges granskogar.
De senaste åren har stora mängder skog förstörts av den lilla skalbaggen och det arbetas nu intensivt med att ta fram nya hjälpmedel för att bekämpa insekten.
Granbarkborrens svärmning är nu i full gång i hela landet vilket ökar risken för nya angrepp.
Sommaren är också den mest effektiva perioden för bekämpning och med anledning av det skickar Skogsstyrelsen i dagarna ut ett brev till 65 000 skogsägare innehållande en karta som visar var det finns stor risk för granbarkborre i sina skogar.
I brevet uppmanas skogsägarna kontrollera sin skog, minst var fjärde vecka, under hela sommaren.
– Med det här utskicket vill vi tipsa om var i skogarna risken för angrepp är som störst och hur kartor och annan information kan användas i jakten på granbarkborrarna. Om nya angrepp hittas i god tid kan skadorna begränsas och virkesvärdet räddas, säger Johanna From, regionchef på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.
De så kallade riskkartorna skickas ut till skogsägare inom bekämpningsområdet för granbarkborre som täcker stora delar av Götaland och Svealand. Även de som äger relativt lite skog i riskområden får utskicket.
– Alla insatser är betydelsefulla i kampen mot granbarkborren, och därför är det viktigt att alla, oavsett hur mycket skog man har, letar efter och åtgärdar eventuella angrepp, säger Johanna From.
Riskkartorna är framtagna i Skogsstyrelsens eget kartverktyg som skogsägare över hela landet kan använda för att se var det finns störst risk för granbarkborre.
Kartan kan tas fram på Skogsstyrelsens webbplats och i skogsägarens Mina sidor.
Under 2020 utökas också samverkansprojektet "Stoppa borrarna" där Skogsstyrelsen deltar tillsammans med andra myndigheter, företag och organisationer i södra och mellersta Sverige.
Projektet, som syftar till att begränsa angreppen och skadorna av granbarkborre så långt det är möjligt, drog igång efter den torra sommaren 2018 då granbarkborren ökade kraftigt i södra Sverige. Under 2019 fördubblades skadorna av granbarkborre och problemen spred sig norrut i landet.
Under 2020 har därför fler företag och myndigheter anslutit sig till projektet.