Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riskfylld tid för igelkottar

Nu stundar valborg och otaliga brasor, till glädje för somliga men förenat med livsfara för andra. Naturskyddsföreningen vill nu lyfta riskerna för igelkottar när rishögar på torsdag ska tändas på.

Inte självklar överallt längre. Foto: Scanpix

Inte självklar överallt längre. Foto: Scanpix

Foto: Hasse Holmberg

NORRKÖPING2015-04-28 08:00

Rishögarna börjar nu att samlas ihop inför torsdagens valborgsfirande. Men något som många kanske inte tänkt på är att just rishögar kan vara ett populärt tillhåll för ett av våra mer folkkära djur: igelkotten. Om detta har naturskyddsföreningen nu dragit igång en Facebook-kampanj: "Ta mig ur brasan i valborg". Här syns även en liten tass med orden "Stek inte min kompis", en lek med kampanjen "Rör inte min kompis".

Det handlar alltså om att igelkotten, som går i vinteride, ofta söker upp rishögar för att övervintra i. Även om igelkotten vaknar till under våren kan den under kalla vårnätter söka sig tillbaks till en rishög för att sova ännu en tid.

– Framförallt finns det en risk att det kan finnas igelkottar i rishögen om den har legat sedan i höstas, säger Göran Esbjörnsson på Naturskyddsföreningen i Norrköping.

– Då bör man ta det säkra före det osäkra och flytta om rishögarna innan man tänder på dem.

Han tror dock inte att de största riskerna för igelkottar är valborgsmässoeldar.

– Det farligaste för igelkottar är trafiken.

Det viktigaste med valborgseldarna är att vara medveten om att det kan finnas igelkottar om det finns rishögar.

– Det är bra att röra runt i högarna, om det blir oro och de väcks till liv så sticker de iväg, säger Elin Hultman, kommunekolog på Norrköpings kommun.

Så lyft och titta ordentligt i rishögen innan du fjuttar på och flytta gärna om den om den legat sedan i höstas. På det sättet undviker vi att våra taggiga små vänner kommer till skada på Valborg.

Igelkotten

En gammal art som funnits i 65 miljoner år.

Rapporter från 2014 visar att igelkotten inte längre är en hotad art och att fler igelkottar valt att bosätta sig i städerna än på landsbygden.

När temperaturen stiger över 9 graders värme vaknar igelkotten från sin vintersömn, inte sällan i en lövhög.

Det innebär att igelkotten vaknar först i södra Sverige och sedan successivt följer den stigande vårvärmen norrut under april och maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om