- Kolmården baserar sin bedömning på sina experter och den erfarenhet som man har efter 30 år med vargar. Eftersom man ansåg att riskerna inte fanns eller var mycket små, så släppte man in publik till vargarna och lät personal arbeta ensam med dem, konstaterar Per Johansson.
Arbetsplats i kaosI måndags besökte han och hans kollega djurparken. De hade två syften med inspektionen, dels att försöka bilda sig en egen uppfattning om vad som har hänt men också att kontrollera hur personalen blir omhändertagen.
- Det är en arbetsplats i kaos. Vi tittade på hur ledningen nu arbetar med krisbearbetning.
Per Johansson tror att det kommer bli svårt att få veta exakt vad som hände med den kvinnliga vargguiden, då det saknas både vittnen och kamerainspelning av händelseförloppet.
Sätta sig i säkerhetNär Arbetsmiljöverket granskar arbetsmiljön på olika arbetsplatser, så styrs den granskningen av verkets olika föreskrifter. För djurparksarbetare är Arbetsmiljöverkets föreskrift "Arbete med djur" en av de viktigaste. Här betonas i paragraf 5 "att vid arbete med djur som medför risker och som utförs som ensamarbete bör det finnas fungerande kommunikation"
Arbetsmiljöverket anser också att vid arbete bland lösgående djur är det viktigt att kunna sätta sig i säkerhet om ett djur skulle gå till anfall. Det är viktigt att det finns ett utrymme för detta.
Fanns inga riskerOm Kolmårdens djurpark uppfyller dessa föreskrifter, vill Per Johansson inte gå in på.
- Utgångspunkten för Kolmårdens djurpark har varit att det inte finns några risker med parkens varghållning, eller att de riskerna har varit mycket små. Nu vet vi att det fanns risker, som djurparken inte visste om konstaterar Per Johansson.
I nästa vecka kommer Arbetsmiljöverket att skicka iväg sin skrivelse till Kolmårdens djurpark, med synpunkter om eventuella brister. Kolmårdens djurpark måste svara på denna skrivelse senast i höst.