Risken för inbrott störst om du bor på bottenvåning
NORRKÖPINGBor du på bottenvåningen i en lägenhet i de centrala delarna av Norrköping löper du större risk att drabbas av inbrott än många andra Norrköpingsbor. Det som stjäls mest vid inbrotten i kommunen är sådant som går att omsätta direkt i pengar. Det visar en ny kartläggning som polisen har gjort.
Risken att komma hem till en upp- och nervänd lägenhet är störst om du bor centralt och i bottenplanet visar en kartläggning som polisen i Norrköping gjort. FOTO: SCANPIX
Foto:
- I länet som helhet har bostadsinbrotten ökat med 35 procent på ett år, säger kriminalinspektör Thorbjörn Lundström vid Norrköpingspolisen, som har kartlagt inbrotten i länet under förra året.
Han har tittat närmare på de bostadsinbrott som begicks under det andra halvåret i Norrköping. Totalt hittade han då 85 klara fall av inbrott i kommunen.
När han studerade den geografiska spridningen närmare visade det sig att 36 bostadsinbrott begicks i de centrala delarna av staden. Centrum omfattar då bostadsområdena mellan Norra Promenaden och Albrektsvägen. Berget har en tätposition med tio inbrott, tätt följd av Nordantill med åtta inbrott.
<b>Hälften villaägare</b>
I den norra delen av kommunen gjordes det 13 inbrott i stadsdelarna Enebymo, Taborsberg, Haga, Lagerlunda och Pryssgården. I Marielund rapporterades ett inbrott denna period, liksom i Fyrby och Åby. Kolmården redovisade två inbrott.
I den södra delen av kommunen begicks det bland annat nio inbrott i Hageby, i Navestad och Ektorp fyra, i Klockaretorpet två och Kneippen tre.
Drygt hälften av inbrotten drabbade villaägare. Väldigt många av lägenhetsinbrotten har skett på markplan.
- Det var en överraskning att det syntes så tydligt i statistiken att bottenvåningen var överrepresenterad när det gäller lägenhetsinbrotten, säger Thorbjörn Lundström.
För att ta sig in i ett hus eller en lägenhet bryter gärningsmännen oftast upp ett fönster eller en balkongdörr med något redskap.
- Andra sätt att ta sig in är genom fönster som står på glänt.
Vid villainbrotten är det vanligt att ta sig in via de inbyggda altanerna.
- Därifrån kan man arbeta väldigt ostört, säger Thorbjörn Lundström .
En grupp som tydligt går att urskilja bland inbrottstjuvarna är narkomanerna.
- Det som stjäls är sådant som snabbt går att omsätta i pengar. Det handlar om kontanter, guld, teknikvaror och liknande, säger Thorbjörn Lundström.
Fler inbrott sker under dag- och kvällstid än nattetid. Han har hittat 24 klara fall av inbrott på dagtid och lika många kvällstid. Bara 6 fall handlar om inbrott som begåtts nattetid.
<b>Grannsamverkan</b>
Thorbjörn Lundström tror inte att man får ner antalet inbrott bara genom att låta fler poliser patrullera i bostadsområdena.
- Glöm inte att stänga fönstren om du bor på bottenvåningen. Tänk på att det är lätt att ta sig in även genom ett vädringsfönster. Be grannen att titta till din bostad om du är bortrest, ger Thorbjörn Lundström som allmänna råd.
Just grannsamverkan kan förhindra inbrott. I Kättsätter har man en organiserad sådan och där har inga inbrott rapporterats alls under andra halvåret förra året.
Thorbjörn Lundström hoppas nu att utvecklingen med en ökning av antalet inbrott inte kommer att fortsätta.
- Men jag hickade till när jag märkte att det under första veckan 2003 begicks 14 inbrott på bara sju dagar. Fast då måste man ha i åtanke att det var en vecka med många helgdagar och många som var bortresta.