Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Riskanalys hålls hemlig

Den 1 februari ska landstingsstyrelsen besluta om Norrköpings fem vårdcentraler ska bli tre. Fördelarna med omorganisationen är flera, men det finns också risker. Det erkänner Margareta Swartz, primärvårdschef på landstinget.

Foto: Forsby Jan

NORRKÖPING2011-01-27 03:00

De senaste åren har de fem landstingsdrivna vårdcentralerna i Norrköping förlorat 7 000 vårdtagare till privata aktörer. Detta har bidragit till ett underskott på 15 miljoner kronor. För att få ordning på ekonomin väljer nu landstinget att slå ihop vårdcentralerna Kungsgatan och Väven med de tre resterande.

"Allmän oro"
Enligt Vårdförbundet finns det risker med omorganisationen som inte framkommer tydligt i beslutsunderlaget.

- Det finns en allmän oro över att processen gått för fort. När det sker en så här omfattande omorganisation känns det som att beslutsunderlaget behöver vara noga genomtänkt och processat, säger Hedvig Axén, Vårdförbundet Östergötland.

Hemlig riskanalys
Enligt Margareta Swartz är omorganisationen nödvändig och kommer att innebära fler fördelar än nackdelar - både för patienter och personal.

I det beslutsunderlag som presenteras den 1 februari tydliggörs dock bara fördelarna med omorganisationen - tillgängligheten säkras för patienterna, patientsäkerheten ökar, vården blir mer jämlik och kvalitén ökar. Trots att det inte finns någon bifogad konsekvensanalys där eventuella nackdelar presenteras så saknas inte underlag enligt Margareta Swartz

- Vi har gjort en ordentlig riskanalys, tyvärr är det arbetsmaterialet inte offentligt, säger hon.

"Slå tillbaka"
Just nu är 18 000 personer listade på de två nedläggningshotade vårdcentralerna. När omorganisationen sker kommer de automatiskt listas över till de tre vårdcentralerna som finns kvar.

Enligt Hedvig Axén kan omorganisationen slå tillbaka mot landstinget.

- De privata vårdgivarna ser det här som ett gyllene tillfälle att få fler att lista sig hos dem, säger hon.

Kraftsamlar
Margareta Swartz medger att det är en av riskerna. Fortsätter de landstingsdrivna vårdcentralerna att förlora patienter kan det komma att innebära ännu fler nedskärningar.

- Det är en av de stora riskerna. Men nu har vi valt den här strategin. Istället för att tyna bort väljer vi att kraftsamla och satsa på de tre vårdcentraler som kommer att finnas kvar så att de står sig starka i konkurrensen, säger Margareta Swartz.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om