Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Risk för oljebrand även i Norrköping

Hur stor är risken för en brand i Pampushamnen i Norrköping?
Det undrar många med tanke på jättebranden i Storbritannien som härjar just nu i en liknande bränsledepå nordväst om London (se sid 13).
- Risken finns alltid, men vi försöker förebygga allt vi kan för att det inte ska ske, säger vice brandchefen Håkan Dahm vid Brandförsvaret i Norrköping.

– Visst kan det bli en oljebrand även i Pampushamnen här i Norrköping, men vi lägger ner mycket kraft på förebyggande arbete, säger vice brandchefen Håkan Dahm.

– Visst kan det bli en oljebrand även i Pampushamnen här i Norrköping, men vi lägger ner mycket kraft på förebyggande arbete, säger vice brandchefen Håkan Dahm.

Foto:

NORRKÖPING2005-12-13 06:00
- Man kan aldrig säga att det är riskfritt, när man talar om brandrisk i en bränsledepå. Men vi i Norrköping har varit förskonade från någon brand i Pampushamnen sedan 1987 då två tankbilar fattade eld, men där elden kunde begränsas till dessa två bilar.
- Den gången berodde elden på statisk elektricitet, som uppstod på grund av att bensinen hade för långt fall, men det är något som vi åtgärdat sedan dess.
- Det är dock som tur är extremt sällan som det börjar brinna i en oljdepå.

Varför?
- Så den mest intressanta frågan när det gäller branden nära London, är varför det började brinna. Svaret på den frågan är ju mycket viktigt, med tanke på det förebyggande arbetet som hela tiden pågår.
Hur ser resurserna ut om det trots allt skulle börja brinna i Pampushamnen?
- Vi har fått en större vattenledning dragen dit från Lindökanalen, för att effektivare kunna bekämpa en eventuell brand. Det krävs nämligen enorma mängder vatten som vi blandar ut med skum och bekämpar elden med. Varje enhet sprutar ut 10.000 liter vatten i minuten och vi har flera såna enheter till vårt förfogande.

Kyla ner
Vad är taktiken vid en brand i bränsledepån?
- Om det börjar brinna i en cistern, blir vår uppgift att försöka begränsa elden till denna cistern och kyla ner och samtidigt försöka pumpa ur de närmast stående cisternerna, i avvaktan på förstärkning från Stockholm.
- Där finns nämligen en av Sveriges fyra gemensamma släckmedelscentraler, som bensinbolagen byggt upp. Och det är dom som kommer och släcker själva branden, vilket är mycket svårt när det brinner i en cistern, medan vi som sagt försöker hindra att branden sprider sig.

Tuffa regler
Kjell Flodin arbetar på Norrköpings Hamn och Stuveri AB och är ansvarig för oljedepån i Pampushamnen:
- Vi har mycket tuffa säkerhetsregler och bland annat får man inte utföra heta jobb, som svetsning, i Pampushamnen utan särkilt tillstånd.
Hur stora lager har vi i Pampushamnen?
- I England läste jag att de största cisternerna vid branden innehåller 11 miljoner liter, men vi har några som innehåller hela 30 miljoner liter och sedan många mindre på 5-10 miljoner.
Har du någon förklaring till brandorsaken i England?
- Jag är nästan säker på att det är bensinångor som av någon anledning antänts och startat elden. Någon annan orsak har jag svårt att tänka mig, eftersom det är det mest eldfängda i en bränsledepå, säger Kjell Flodin.
Fakta/hamnen
Norrköping är en av landets ledande hamnar när det gäller hantering av petroleumprodukter.
Verksamheten är förlagd till Pampushamnen, som utgör kärnan i ett omfattande distributionssystem. Härifrån förses en stor del av östra Sverige med eldningsoljor, fordonsbränsle och andra produkter. Alla de stora oljebolagen finns representerade bland kunderna, som erbjuds service via Pampushamnens tre oljepirar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om