– Det är bara klisterdekalerna, ettan och tvåan som skiljer tunnorna åt, som börjat lossna, de håller inte för väder och vind varför vi måste byta ut dem, säger projektledare Hanna Andersson.
– Och om dessa ramlar bort så blir det svårt för både kunden och för dem som tömmer soporna att se vilken tunna som ska tömmas.
Hanna Andersson framhåller att inga fel begåtts ännu men att det finns en risk att man blandar ihop tunnorna om klistermärkena faller bort.
– Man ser ju vad det är i soptunnan när man öppnar den, säger Hanna Andersson.
Klistermärkena på insidan av tunnorna där det står: Brännbart, matavfall, tidningar, papper, färgat/ofärgat glas, metall sitter kvar.
Så här står det i sms:et som gått ut till hälften, cirka 6 000, av alla kunder i Norrköping, som har de nya fyrfackskärlen:
”Under oktober och november kommer vi att byta ut klisterdekalerna på utsidan av dina soptunnor eftersom vi har upptäckt felaktigheter med de nuvarande klisterdekalerna”, skriver Norrköping vatten och avfall.
– Vi har skickat ut detta så att våra kunder vet varför vi kommer att dyka upp hos dem, säger Hanna Andersson och berättar att resten av kunderna kommer att få nya klistermärken i vår.
De nya sopkärlen som ska underlätta för källsorteringen – och göra kommunens invånare mer miljömedvetna – har nu funnits i cirka ett år. Som Folkbladet berättade då så handlar det om den största investeringen någonsin i soptunnor i kommunen – 60 miljoner kronor – som syftar till att öka materialåtervinningen och förenkla för kunderna, det vill säga för alla som bor i villor och fritidshus.