Ringdansenpengar fryser inne?
NORRKÖPINGInget tyder på att regeringen beviljar Norrköpings kommun 30 miljoner kronor i anslag till energisystem i projekt Ringdansen.Statens energimyndighet säger i ett yttrande till miljödepartementet att inget har ändrats sedan ansökan avslogs i början av året.
I energimyndighetens yttrande står att projektet lyckats minska inköpen av energi med 70 procent.
- Detta tyder vi som att energimyndigheten ställer upp på vår linje, säger Jan-Olov Johnson, samordnare i Ringdansenprojektet.
Energimyndigheten har inte den uppfattningen.
- Ingenting har ändrats i sak, säger informationschef Lennart Bodén på energimyndigheten. Vi har samma uppfattning som tidigare. Regeringen avslog i januari begäran att inleda projektet. Vi tar ingen ny ställning nu utan tidigare yttrande gäller för vår del. Miljödepartementet avgör frågan.
<b>Stöd 1998</b>
Projekt Ringdansen är ombyggnaden av Navestad. 1998 fick Norrköpings kommun lokalt investeringsstöd på 260 miljoner kronor till kretsanpassning av 1 612 lägenheter.
I projektbeskrivningen heter det att energianvändningen skulle effektiviseras, mängden köpt energi minskas, mängden organiskt avfall till förbränning och deponering skulle minskas och farliga kemikalier och metaller i byggmaterialet reduceras.
Totalt kostade projektet i ansökan 635 miljoner kronor. Beloppet har i dag stigit till 667 miljoner kronor för bostäder. Kostnad för ombyggnad av skolor och lokaler tillkommer.
Energilösningen enligt ansökan var att ersätta fjärrvärme med bergvärme och solenergi.
<b>Mycket bråk</b>
Det har stormat mycket kring projekt Ringdansen. Från början fanns Hyresbostäder, Skanska och HSB med som intressenter för att göra jobbet. Alla hoppade av utom Hyresbostäder som ensamma måste ta kostnaden för projektet.
Meningarna om projektet var delade i kommunfullmäktige. Moderaterna ställde sig helt avvisande då finansieringen inte var klar. Miljöpartiet avvisade av miljöskäl. Miljöprojektet gav inga miljövinster.
Majoriteten beslutade dock att sätta igång. Projektet gav 390 årsarbetare några år framåt, enligt ansökan till regeringen.
<b>Fel uppgifter</b>
Dåvarande NME, i dag Sydkraft, gjorde en utredning. Denna visade att ersättningen av fjärrvärme med bergvärme skulle öka koldioxidutsläppen motsvarande utsläppen från 400 oljeeldade villor.
Orsaken till detta är att värmepumpar kräver el. Den elen köps på den nordiska överskottsmarknaden och kommer då mest från kolkraftverk i Danmark och Finland.
Miljödepartementet drog av 30 miljoner kronor från det beviljade anslaget på 260 miljoner för att energilösningen inte gav utlovade miljövinster.
<b>Kämpar på</b>
Det är dessa 30 miljoner kronor kommunen nu försöker få tillbaka genom upprepade uppvaktningar i miljödepartementet.
- I offentliga lokaler och skolor har vi redan kopplat in bergvärmen kompletterad med solvärme, berättar Johnson. För lägenheterna använder vi provisoriska ösningar i väntan på beskedet från miljödepartementet.
- Vår formella ansökan lämnade i början av september. Miljödepartementet ska svara inom tre månader. Om vi inte får pengarna är det ingen katastrof, det är bara en ringa del av hela kostnaden.
Det fanns i den ursprungliga ansökan 1998 ytterligare vissa oklarheter kring energifrågan. Allt bidrog till att regeringen senare drog tillbaka energidelen av investeringsbidraget.
Bland annat lämnade regeringen bidrag till en ny värmepanna med biovedseldning på Händelö. Koleldningen skulle ytterligare minska.
<b>Dålig lösning</b>
I ansökan om bergvärme i Ringdansen är siffran för koleldning i värmeverket betydligt större än vad någonsin eldats.
Miljöpartiet har agerat hårt mot energilösningen i Ringdansen.
- Jag fattar inte varför kommunen envisas med att fortsätta driva frågan om anslag till bergvärme sedan den en gång avslagits, säger Jorma Kahanpää. Ur miljösynpunkt är fjärrvärme att föredra. Värmekraftverket använder i dag nästan helt biobränslen.
Miljöpartiet har skrivit till de tre borgerliga riksdagsmän som också är med i kommunfullmäktige.
Stefan Hagfeldt (m) har lovat göra vad han kan för att få bästa lösning. Gunnar Axén (m) har sagt att moderaterna röstat mot hela projektet Ringdansen. Sven Brus (kd) har inte svarat.
- Energilösningen är inte bra, säger Stefan Hagfeldt, Fjärrvärme är miljövänligast. Föreslagen lösning innebär i princip att överskottsenergi släpps ut i strömmen.
För Ringdansenprojektet är målet att minska åtgången av fjärrvärme från 29 000 MWh per år till 3 000 MWh per år. Energin utvinns från djupborrade bergshål för uppvärmning av vatten och hus. Från solfångare och ur all frånluft, som sammanförs i källare, utvärms också energi för att minska beroendet av fjärrvärme.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!