Ringdansen med i kampen om Boverkets årliga pris
Ringdansen har nominerats till Boverkets årliga utmärkelse. - Jag är stolt över området och det här känns jättekul. Det berättade Jenny Hansen, ordförande för hyresgästföreningen i bostadsområdet och en av dem som har flyttat tillbaka.
Anders Gunnedal är arkitekt och mannen bakom nya Ringdansen.
Foto:
- Det som har gjort stort intryck på mig är att man här har vågat att ge sig in i den sega och långa process som det innebär att förändra ett varumärke. Man har verkligen jobbat med att ändra bilden av området, konstaterade Eva Sjölin.
Helena Friman hade kommit en dag tidigare. Hon hade strosat runt i ringarna och pratat med människor på biblioteket.
- Jag är förtjust över vad jag hittills har sett. Det har blivit ett helt annat område, välkomnande och elegant. Jag tycker om den glada färgsättningen också.
Småmyste
Anders Gunnedal arkitekt från Stockholm och pappa till förändringen, gick omkring och småmyste.
- Det är jättekul att området får den här uppmärksamheten. Området är Norrköpings bästa.
Anders Gunnedal är bosatt i Stockholm. Han hade inga förutfattade meningar om området när han började att arbeta med projektet, utan han såg bara alla möjligheter som fanns i Ringdansen.
- Det har varit väldigt roligt men slitigt att jobba här men så blir det när man är engagerad.
Trots knappa resurser är han nöjd med resultatet.
- Vi var tvungna att sortera bland alla våra idéer, vara smarta och hitta bra lösningar som kostade lite pengar. Det jag är mest nöjd med är att vårt första grepp har hållit, som att vi fullföljde sänkningen av husen.
Hyresbostäder lyssnar
Likaså Per Bokström, projektledare från Hyresbostäder och som har varit med från starten av omdaningen av Ringdansen, var nöjd. Han valde att lyfta fram de boende och deras engagemang för området.
- Det jag själv är mest nöjd med är att vi har behållit ringformerna. Tidigare var området så grått men med alla färger på husen kan man numera identifiera var man bor.
Jenny Hansen är född och uppvuxen i Navestad. Hon lämnade området i mitten av 1990-talet men hon har flyttat tillbaka. Hon har engagerat sig i området och blivit ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
- Det är verkligen ett annorlunda område. I dag kan barnen ha sina cyklar olåsta och man har en annan kontakt med grannarna. Jag upplever också att Hyresbostäder lyssnar på oss som bor här. Så var det inte tidigare.
Mångkulturellt
Om Ringdansen får Boverkets årliga utmärkelse blir klart den 8 november. De övriga nominerade är ett bostadsområde i Sundsvall av liknande karaktär som Ringdansen, en företagspark inom kulturområdet i Alby/Fittja och innerstadsprojekt i Malmö.
De projekt som har blivit nominerade i år går i mångkulturens tecken. I Boverkets stadsmiljöråd finns elva ledamöter, med olika bakgrund och yrkeskompetens. Rådets ledamöter letar själva upp sina nomineringsobjekt. Utmärkelsen består av en bronsplakett som placeras på plats. Förra året tilldelade rådet Enköpings parker utmärkelsen.
Vad har omdaningen av Ringdansen kostat? Kostnaden för att förändra 916 bostäder ligger på 787 miljoner kronor. Övriga lokaler (där bland annat skolor ingår) har kostat 316 miljoner kronor.
Källa: Per Bokström, projektledare hos Hyresbostäder
Källa: Per Bokström, projektledare hos Hyresbostäder
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!