Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ring - så svarar en dator

NORRKÖPING
Du ringer till vårdcentralen.
En datorstyrd röst svarar och ger dig instruktioner.
Det här är inte sciece fiction utan verklighet på bland annat vårdcentralerna i Hageby, Åby och Sandbyhov.

Norrköping2001-10-26 00:00
Systemet heter TeleQ. Landstingstele har en central dator där 18 vårdcentraler eller andra enheter kan koppas in.
- Före jul ska vi ha 18 enheter inkopplade, säger Kerstin Caesar, chef för Landstingstele i Östergötland. Sedan kan vi köpa en dator till och koppla in fler enheter.
Fördelen med att använda centrala datorer är att det blir billigare än om varje enhet för sig skaffar systemet. Månadskostnaden per enhet blir nu 5 500 kronor.
- Alla kommer fram och får svar, säger Caesar. Vi har haft besvär med att så många ringt och att det blivit spärrton och stopp. Det kan ha tagit flera dagar att lyckas komma fram till en vårdcentral.
- Här utnyttjar vi tekniken positivt. Systemet är personalbesparande. Personalen kan ägna sig åt sjukvård och låta datorn boka telefontider. Sedan ringer sköterskor från vårdcentralen upp patienten.
Datorn ger instruktioner om att antingen knappa in eller läsa in det som rösten frågar efter, bland annat namn och telefonnummer.
Datorrösten ger sedan besked om att vårdcentralen kommer att ringa upp och vilken tid.
På vårdcentralen eller kliniken, TeleQ finns inkopplat på ögonklinikerna vid Universitetssjukhuset och Vrinnevisjukhuset, måste man varje dag räkna ut hur många samtal som klaras och när det finns tid att ringa upp.
- Genomströmningstiden måste beräknas, på vissa enheter är samtalen långa och på andra går det snabbt, säger Caesar. Det går att bättre utnyttja dagen. Om läkarna exempelvis har ett möte under ett par timmar kan sjuksköterskorna använda den tiden för att ringa upp patienter. Systemet är mycket flexibelt.
Sjuksköterskan på vårdcentralen ser hela tiden i "loggboken" på sin skärm inkommande samtal, vilket telefonnummer som anges och vilken tid datorn angett för uppringning.
- Varje enhet beslutar själv om TeleQ kan vara ett verktyg för att förbättra tillgängligheten, säger Kerstin Caesar. Jag tycker själv att TeleQ fungerar mycket bra. Bara man inte tror att det löser alla problem. Om enheten har för låg bemanning hjälper det inte med TeleQ. För att systemet ska fungera får inte vårdenheten vara underbemannad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om