"Rimmar det med sjukvårdens etik?"
En man i 80-årsåldern i Finspång som ramlat och brutit höften fick ligga på golvet hemma, långa stunder utan tillsyn, i väntan på att dagtid opereras vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping, där det nattetid inte finns något ortopedakut. Fallet har nu anmälts till Socialstyrelsen enligt Lex Maria av chefläkare Christer Liedgren som vill få handläggningen och regelverket prövat.
En sjuksköterska larmades som konstaterade att det sannolikt var en höftfraktur. Jourläkare bedömde att patienten behövde röntgenundersökas, men att det inte var akut om smärtfrihet i hemmet kunde åstadkommas.
Fick morfin
Mannen fick morfin, anhöriga kontaktades och mannen fick under natten totalt fem besök av nattpatrullen, som var mycket kvalificerad, med kompetens för lasarettsansluten hemsjukvård. 80-åringen fick ligga kvar på golvet eftersom det inte gick att flytta på honom med den fraktur, med felställning, som han hade. Han fick kraftig smärtlindring. Han var ensamboende och hade ingen tillsyn av sjukvårdspersonal mellan besöken. Han låg ensam, utan larm.
På morgonen fördes han i ambulans till Vrinnevisjukhuset i Norrköping där han opererades.
God handläggning
Från sjukhusets sida har diskussion förts om handläggningen skulle ha medfört risk för patienten, skriver verksamhetschef Rolf Hässler i Finspång i beskrivningen av vad som hänt till Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping.
För patientens del var handläggningen god, menar Hässler som också skriver att patientens son anser detsamma. Hässler förutser att man vid en liknande situation troligen skulle göra en liknande bedömning, men att tillsynen i hemmet då bör vara kontinuerlig.
Chefläkare Christer Liedgren i Norrköping har anmält handläggningen enligt Lex Maria. Han ifrågasätter det faktum att mannen lämnats tidvis utan tillsyn på golvet i det egna boendet.
- Det vill jag ha prövat av Socialstyrelsen, om det är ett omhändertagande enligt vetenskap och beprövad erfarenhet, om det rimmar med den etik som vi ska ha inom sjukvården, säger Christer Liedgren.
Ingen ortopedakut
Sedan den 1 mars i år finns det ingen ortopedakut på Vrinnevisjukhuset i Norrköping nattetid. Samtidigt infördes nya regler vid frakturmisstanke på patienter i särskilt boende. Mellan klockan 21 och 08 ska patienten avvakta i hemmet om det inte handlar om en fraktur med felställning eller om lättare smärtlindring inte hjälper. I annat fall ska patienten transporteras akut till Universitetssjukhuset i Linköping. Ett regelverk som enligt Liedgren har direkt samband med stängningen av ortopedakuten nattetid.
Vill ha utrett
I fallet i Finspång handlade det om ett eget boende, utan kontinuerlig tillsyn.
- Enligt regelverket skulle han ha transporterats till US, säger Christer Liedgren.
Han vill ha utrett om det föreligger någon otydlighet i regelverket och om personalen informerats om vad som gäller.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!