Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rickard Lundin om vaccinationstempot

Nu hänger det på vaccinleveranserna från Pfizer och Moderna för hur snabbt återstående östgötar ska få sin efterlängtade spruta.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin under en av många presskonferenser det senaste året.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind och den regionala sjukvårdsledaren Rickard Lundin under en av många presskonferenser det senaste året.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Norrköping2021-05-18 16:00

Nästa vecka öppnar Region Östergötland fjärde och sista fasen i vaccinationsprogrammet.

Men det finns fortfarande en del oklarheter kring släppet.

När exakt får alla östgötar mellan 18-59 börja boka in sig och vilken åldersgrupp är först till kvarn?

– De äldsta i gruppen kommer erbjudas vaccin först, men hur stora åldersgrupperna blir får vi återkomma till. Det beror bland annat på hur stora vaccinleveranser vi får, säger Rickard Lundin, talesperson hos Region Östergötland.

Nästan 170 000 östgötar har fått sin första spruta sedan starten i slutet av december förra året.

– Vi har tvingats in i ett lägre vaccinstempo de senaste veckorna på grund av begränsade leveranser. I början av juni räknar vi med att det ska börja öka igen, fortsätter Lundin.

Då de flesta över 65 år redan fått sprutan har svensk-brittiska Astra Zenecas vaccin mer eller mindre upphört att delas ut eftersom rekommendationerna är att inte ge detta till personer under 65.

Varför åldersgrupper? Kan man inte bara släppa på alla resterande som väntar på sprutan?

– Vi vill inte erbjuda för många tid om leveranserna blir för små. Det andra svaret är att vi lutar oss mot ålder för att det är en riskfaktor.

Pfizer och Modernas vaccin är vad som gäller just nu. Andra märken är just nu inte aktuella.

Vilken effekt gav den personliga lockdown som infördes för lite mer än två veckor sedan?

– Vi ser positiva tendenser av den, bland annat en minskad inläggning på sjukhusen. Vi befinner oss ännu på en hög platå. Det ser ut att gå mot rätt håll och vi vill vara försiktigt positiva om framtiden.

Hur ser du på smittspridningen just nu?

– Vi har varit i en period med hög smittspridning och vi måste våga säga att faran inte är över. Vi behöver fortfarande hjälpas åt och vaccinera oss, påpekar Rickard Lundin.

Snart är det skolavslutningar och många unga kommer att fira med risk för trängsel. Läge att vara extra försiktig?

– Alla sammanhang där vi just nu riskerar att träffa många människor i form av trängsel är naturligtvis ett orosmoln. Vi vet att trängsel inte är gynnsamt om vi ska stoppa smittspridningen i samhället.

Hur trött är du på pandemin?

– Självklart är vi många som jobbat hårt och länge. Det som påverkar mest är att sjukdomen är såpass svår och att många blir väldigt sjuka. På ett personligt plan orkar jag. Jag är taggad och vi är lika målinriktade som i början av pandemin, försäkrar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!