Resan till Japan blev utställning

Ungdomars livsvillkor i Japan skildras i utställningen Under den röda solen. Bakom den står åtta elever på Hagagymnasiet som åkte på studieresa till Japan i höstas. Med förskräckelse har de följt nyhetsflödet från jordbävningen.- Det har varit obehagligt och jättejobbigt, säger eleven Carl-Oscar Linder.

Den förödande naturkatastroften tycktes först komma ivägen för de japanska ungdomarnas Norrköpingsbesök. Men nu är de här. Tio japanska ungdomar från Ritsumeikan Keisho High School i Sapporo.

Den förödande naturkatastroften tycktes först komma ivägen för de japanska ungdomarnas Norrköpingsbesök. Men nu är de här. Tio japanska ungdomar från Ritsumeikan Keisho High School i Sapporo.

Foto: Titti Olovsson

NORRKÖPING2011-03-25 03:00

Utställningen i Laxholmskällaren på Arbetets museum öppnar i morgon - och inleds med en tyst minut för jordbävningsoffren.

- När en naturkatastrof drabbar ett land man har besökt, där man har fått bo i en familj som man lärt känna, då kommer katastrofen så mycket närmre än man är van vid, säger Kajsa Johnsson.

"Mår ni bra"
- Det första jag gjorde var att kasta ut en fråga på Facebook: "Shit, jag har hört vad som hänt - mår ni bra?", berättar Daniel Lundqvist.

- Vi fick snabbt lugnande svar från dem vi lärt känna i Sapporo, säger Christine Jonsson. Staden ligger i norra Japan som inte drabbades så hårt. Men de från Tokyo var inte lika snabba att svar. Det blev en nervös väntan.

Utställningen är en del av ett projektarbete kring en studieresa till Tokyo och miljonstaden Sapporo. I onsdags anlände de nyfunna japanska ungdomarna som nu gör ett motsvarande studiebesök här.

- Vi är okej allihopa och ville så gärna åka, men under lång tid visste vi inte om vi kunde, säger Manami Kubo.

Japan är ett land fyllt av kontraster i utställningens bilder syns både neonupplysta skyskrapor med skrikande reklam, och det traditionella japan med tempel och kalligrafi som omhuldad konstform.

- Många tänker nog mest på att den senaste tekniken kommer från Japan, men i landet månar man mycket om sin kultur, säger Daniel Lundqvist.

- Templen var välbesökta. Vi såg arbetande människor som skyndade iväg dit på lunchen, säger Carl-Oscar Linder.

Hagaeleverna berättar om en rad iakttagelser och kulturkrockar. Carl-Oscar Linder talar uppskattande om respekten som japanerna visar varandra.

Ljus hy och stora ögon
Mer negativt reagerade de svenska ungdomarna på skönhetsindustrin för unga som hyllar ett västerländskt utseende med ljus hy och stora ögon. I en monter finns en tidning för unga flickor med flera annonser om skönhetsoperationer. Dessutom visas purikura som är väldigt populärt bland unga i Japan. Det är bilder från automater där ansiktet förvrängs eller förskönas.

Men framförallt talar eleverna om ett generöst mottagande i de japanska värdfamiljerna och en resa som blev ett minne för livet.

- Vi fick en unik inblick i hur man lever i och med att vi bodde i familjer. Det får man aldrig som turist, säger Carl-Oscar.

- Det var en livsdröm att få åka till Japan och jag kommer definitivt att åka tillbaka. Kulturen lockar mig verkligen och jag vill fördjupa mig i den. Under en vecka hinner man inte uppleva så mycket, säger Christine Johnsson.

Utställningen pågår till den 24 april.

Hagagymnasiet arbetar aktivt med utbyten med andra länder. Resan till Japan och Ritsumeikan Keisho High School i Sapporo blev möjlig tack vare kontakter som Östsam knutit via Northern Regions Center i Sapporo och ekonomiskt bidrag från Internationella programkontoret.

Hagagymnasiet har tidigare under flera år gjort resor till södra Indien men har ännu inte lyckas få till stånd ett utbyte med indiska elever till Sverige. Skolan har också utbyten med Finland och Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om