Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rensa ut det gamla och manliga i språket

- Någon kris tycker jag inte svenska kyrkan upplever just nu, det är ett alldeles för starkt ord. Icke desto mindre tycker jag att vi måste uppmärksamma dem som lämnar kyrkan och fundera på varför.

Tänder ett ljus. Komminister Carina Sundberg tänder ett adventsljus i Styrstads kyrka, under överinseende av kontraktsprosten Elizabeth Bengtsson. I bakgrunden ses det nya altaret  som står mitt i koret.
FOTO: JANNE FORSBY

Tänder ett ljus. Komminister Carina Sundberg tänder ett adventsljus i Styrstads kyrka, under överinseende av kontraktsprosten Elizabeth Bengtsson. I bakgrunden ses det nya altaret som står mitt i koret. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

NORRKÖPING2003-12-12 06:00
- I vår församling arbetar vi en del med kyrkans språk och som i mångt och mycket är ett gammalt och manligt språk. Vi tycker att vi måste modernisera kyrkan och dess texter efter dagens samhälle och bland annat byta ut det manliga ordet "Herre" mot ordet "Gud", där det är lämpligt i våra texter.
Det säger Elizabeth Bengtsson, kontraktsprost och kyrkoherde i Styrstads församling, angående uppgifterna i går att över 1.100 Norrköpingsbor gått ur svenska kyrkan.
Hon basar över tre kvinnliga präster i Styrstad, Carina Sundberg, Susanne Holmén Hjalmarsson och Jenny Folkö, och alla är överens om att den manliga framtoningen av Gud i kyrkans värld bör tonas ner och ersättas av ett mer jämlikt synsätt.

Gå varligt fram
- Samhället är fortfarande ojämlikt, så det gäller för oss att gå varligt fram med förändringar inom kyrkan och dess texter, säger Elizabeth Bengtsson.
- Det handlar om att försöka ändra på föreställningen om en manlig Gudsbild, säger Carina Sundberg. Man tänker på ord som Kungen, Herre, Makthavare och det språket vill vi inte använda. Vi föredrar ordet Gud, som täcker allt och alla på ett mer jämlikt sätt.
- Vi menar helt enkelt att Gud inte är en fader, men inte heller en moder, utan det handlar om en bild av Gud som vi har och Gud är större än alla bilder.
- Vi har till och med ändrat på den traditionella frasen "I Faderns, Sonens och den helige andes namn" till det mindre maskulina "I Skaparens, och livsgivarens namn" för att på så vis få fram den feminina delen av Gud.
Men vill ni ändra på bibelns alla texter åt det mer feminina hållet?

Inte hur som helst
- Nej, säger Carina Sundberg, bibeltexter ändrar man inte i och stryker hur som helst. Men man ska heller inte läsa allt i bibeln helt bokstavligt, utan här gäller det att försöka tolka texter och att samtala om dem. Dessutom försöker vi få fler människor delaktiga i gudstjänsterna genom att bland annat läsa upp texter.
- Vi finns ju i en levande kyrka, säger pastorsadjunkten Jenny Folkö. En levande kyrka som alltid befinner sig i förändring, även om det alltid funnits och kommer att finnas en kärna av tradition i verksamheten.

Har det för bra
- Att människor går ut kyrkan, tror jag kan bero på en så enkel sak som att vi har det för bra i dagens samhälle, säger Susanne Holmén Hjalmarsson. Då tror vi att vi inte behöver Gud, men kommer vi sedan i en livskris, brukar vi få andra tankar och behov igen.
- Men när det gäller bibeln, säger Carina Sundberg, känns det konstigt att Jesus alla apostlar enbart är män, trots att det bevisligen fanns många kvinnor i hans närhet. Bland annat Maria som var den förste som upptäckte Jesus när han återuppstått, men hon och ingen annan kvinna heller utnämndes till apostel.

Rättvänd bättre
I Styrstads kyrka har man gjort en förändring nyligen, nämligen att man tagit bort altarringen och flyttat ut altaret fristående på golvet:
- Det känns mycket bättre att nu få stå rättvänd mot församlingen när vi firar nattvard och inte visa ryggen mot församlingen, som vi gjorde när altaret stod mot väggen, säger Elizabeth Bengtsson.
- Men vi har sparat altarrringen, som vi kan ta fram när vi känner att vi vill använda den.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om