Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rena rama vilda västern

Rena rama vilda västern, med "kojakt" till häst.  Det kunde man se på "Westernridningens dag" på Djurtorps gård i Norrköping i lördags, där ett antal ryttare visade upp sina färdigheter att fånga in en kokalv.  Men det var inte så farligt som det kanske låter, utan bara en uppvisning i sporten westernridning.

Snacka om närkontakt. Jan-Ove Wiklund ser ut att ge den flyende kalven en regelrätt hockeytackling, vid Westernridningens dag på Djurtorp i lördags.

Snacka om närkontakt. Jan-Ove Wiklund ser ut att ge den flyende kalven en regelrätt hockeytackling, vid Westernridningens dag på Djurtorp i lördags.

Foto: Kjellberg Anita

NORRKÖPING2008-05-05 03:00
- Att fånga in en kokalv och ha den under kontroll i en inhägnad, är ett av tävlingsmomenten i den här sporten, berättade tränaren Ronny Åman. Just den här uppvisningen gick ut på att ryttaren först försökte få loss en av kalvarna ur en hjord och sedan hålla den skild från de andra och under uppsikt under en viss tid. - Man kan säga att det påminner om fårvallning, där en hund håller en flock med djur under uppsikt. Här är det vi som håller kalvar och kor under uppsikt med hjälp av hästen, förklarar Ronny Åman. Från boskapsjobb
- Det kanske kan se ganska enkelt ut att fånga in en kalv med hjälp av en häst, men det krävs en hel del träning, säger Ronny Åman medan han rider runt och manar på de andra ryttarna i deras träningspass. Westernridningen har utvecklats från det gamla boskapsarbetet till häst. Det var boskapsarbetarna som träffades efter jobbet och ordnade tävlingar, där de mätte sin ridskicklighet mot varandra. En lek och ett nöje som i våra dagar alltså utvecklats till en tuff tävlingsgren, där det finns både SM och VM-tävlingar. - I USA är den här sporten oerhört stor och populär, med prispengar i 100.000-dollarsklassen, säger Ronny Åman. Så långt har vi inte kommit i Sverige, men även har vi allt fler som ägnar sig åt westernridning och deltar i tävlingarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om