Östgötatrafikens beslut att ta bort hållplatsen vid Sprängstensgatan i närheten av Vrinnevipark har väckt starka reaktioner bland såväl elever som föräldrar och skolpersonal.
Även amulanssjuksköterskan Karl Hedby har uttryckt sin oro för förändringen som innebär att eleverna som reser till skolorna vid Vrinnevipark nu tvingas gå av på fel sida om Gamla Övägen.
De hänvisas till att gå genom en tunnel, men det innebär en omväg för många av resenärerna.
Resultatet har blivit att en hel drös elever nu korsar Gamla Övägen till fots.
– Det här trädde i kraft i måndags, den 10:e, och vi upplever en försämrad situation och säkerhet för eleverna runt Gamla Övägen. De är ju inte bara våra elever utan vi har ju även Ärlaskolan, SFI och Komvux här så det är väldigt många olika aktörer här. Mer än någonsin, säger Patrik Jönsson.
Han menar att om inte bussen längre svänger ner till Sprängstensgatan behöver något göras med passagen på Gamla Övägen.
Som läget är nu är det ingen bra situation för varken gångtrafikanter eller bilister.
– Jag har kommit ungefär vid samma tid som bussarna släpper av eleverna här på morgonen och det blir långa bussormar, det är 75 personer per buss ungefär, som slingrar sig fram i snömodd över Gamla Övägen. Det blir jättelånga köer när de ska ta sig fram.
Östgötatrafiken har hela tiden hänvisat till att man vill skapa rakare linjer och en attraktivare tätortstrafik.
Kommunen å sin sida ska nu se över situationen för att se om det är några åtgärder som behöver vidtas.
– Vi har väl sagt att vi ska se över vägvisningen och tunnelpassagen, men i stort sett ser inte vi att den säkra passagen har några brister. Det är klart att den innebär en omväg på några hundra meter, men man kan ju inte tro att vi ska bygga en ny tunnel, säger Olof Carlsson, verksamhetschef (gata/trafik) på Tekniska Kontoret.
Finns det något annat man skulle kunna göra, ett övergångsställe vid rondellen till exempel?
– Ett övergångsställe är en åtgärd som är extremt överskattad. Ur mitt perspektiv skulle det snarare försämra säkerheten. I regel är det så att många som går på ett övergångsställe känner sig fredade. Man tittar till och tänker att den där bilen stannar nog men så blir man påkörd. När vi följer statistik och så vidare så försöker vi vara restriktiva med att anlägga övergångsställen just av det skälet att gångtrafikanterna flyr ut i gatan på ett sätt som inte är lämpligt. Så det finns det inga planer på.
Har du förståelse för att folk är upprörda?
– Det är klart att jag förstår att man känner en osäkerhet över att barnen går en genväg, men i grunden är det fortfarande ett föräldraansvar att barnen kan röra sig säkert i trafiken. Vi ansvarar för den allmänna trafikmiljön och i grunden har vi en säker passage, även om det inte är den genaste vägen. Vi måste ha ett förtroende för att Östgötatrafiken löser sin uppgift på bästa sätt och använder sina medel för att tillgodose resenärernas behov, säger Carlsson.