Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rektorn om de försvunna barnen: "Oerhört sorgligt"

Efter höstlovet är det ännu ett barn som försvunnit från Silverdansens skola. Fenomenet att barn skickas utomlands fortsätter att bekymra skolledningen. "Vi måste våga prata om det, hur ska vi annars kunna åtgärda det? säger Pernilla Dahlgren, rektor på skolan.

"Vi har en skolplikt i Sverige, men jag skulle säga att det är en skolrättighet", säger Pernilla Dahlgren, rektor på Silverdansen, som gör allt för att fler barn inte ska försvinna. I bakgrunden Sanna Färnlöf, kurator.

"Vi har en skolplikt i Sverige, men jag skulle säga att det är en skolrättighet", säger Pernilla Dahlgren, rektor på Silverdansen, som gör allt för att fler barn inte ska försvinna. I bakgrunden Sanna Färnlöf, kurator.

Foto: Louise Åsenheim

Norrköping2021-11-11 19:00

Det är inget nytt fenomen att barn förs utomlands, i många fall till det land som deras föräldrar en gång flytt ifrån. Barnen kan skickas iväg redan från sex års ålder och kommer tillbaka ibland efter några månader, ibland först efter några år. På Silverdansens skola i Navestad fattas just nu åtta elever. 

– Vi har en som försvann nu efter höstlovet, säger Pernilla Dahlgren.

När ett barn inte kommer till början av skoldagen finns elevcoacher på skolan som ringer, sms:ar och knackar dörr om de inte får kontakt med föräldrarna. Det är på så sätt det uppdagas om barnet har lämnat landet.

– I de fallen gör vi alltid en orosanmälan till socialtjänsten, anmälan till Försäkringskassan och Skatteverket och eventuellt en polisanmälan om vi misstänker att något brott är begånget eller kommer att bli begånget.

Pernilla Dahlgren har tidigare varit kritisk till att orosanmälningarna till socialtjänsten inte har lett till något. Hon säger att socialtjänsten nu har blivit bättre på att återkoppla på ärenden, men att de verkar sakna befogenheter att agera när det gäller anmälningarna. 

– Någonstans måste vi från skolan, socialtjänsten och polisen sätta oss ner och ta tag i det. Jag har ingen lösning, men vi måste samarbeta i det här.

När barnen kommer tillbaka efter en längre vistelse utomlands märker personalen att de påverkats mycket. Både i form av förlorad undervisning, men också som personer. Sanna Färnlöf, kurator på skolan, beskriver barnen som "avstängda".

– De får svårt med det sociala, mycket på grund av att de tappat språket och får svårt att kommunicera. Man märker att syskonpar som varit borta tyr sig väldigt mycket till varandra.

– Vi funderar ju också på vad de har bevittnat, i vissa fall har de ju åkt till krigsdrabbade länder. De skrattar inte och deltar inte på samma sätt som förr.

Orsaken till att barnen skickas iväg varierar. Det kan handla om allt från så kallade uppfostringsresor för pojkar, tvångsäktenskap eller könsstympning till att föräldrarna vill att barnen ska få ta del av landets språk och kultur. Enligt en granskning nyligen gjord av Dagens nyheter beror föräldrarnas beslut ofta på en misstro mot svenska myndigheter. Det finns en utbredd tro att minsta fel ska leda till att barnet omhändertas.

– Jag vet att ryktet finns. Det är något man pratar om att svenska myndigheter tar barn, så jag är inte förvånad. Där behöver vi hjälpas åt att förmedla att det inte är så, säger Pernilla Dahlgren. 

Från skolans håll fortsätter de att informera om skolplikten men hon tycker också det är dags att diskutera andra åtgärder. Exempelvis utreseförbud och indragna barnbidrag för de som skickar iväg sina barn.

– För att det ska bli en ekonomisk känning som kanske gör att man tar hem sina barn.

Problemet verkar svårt att få bukt med. Hur hanterar du det?

– Jag blir väldigt frustrerad. Att jag pratar om det här är för att jag bryr mig om barnen. Om inte jag pratar om det här, vem ska då föra deras talan? Jag tycker det är oerhört sorgligt att barnen blir separerade från sina föräldrar och skickade till ett land som deras föräldrar en gång har flytt ifrån. 

Blir du inte uppgiven?

– Jo det kan jag bli, men det får jag inte bli. Det är bara att fortsätta påtala det så att vi kan få till en förändring.

Försvunna barn

Någon nationell statistik över hur många barn som försvinner finns inte. 

En färsk rapport från Försäkringskassan som DN tagit del av närmar sig en uppskattning: När myndigheten granskade felaktigt utbetalda barnbidrag kunde de se att mellan 6 000 och 12 000 barn är folkbokförda i Sverige, trots att kommuner och tandvården inte lyckats nå dem.

Efter DN:s granskning vill Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni se en handlingsplan för hur Sverige ska agera kring barn som försvinner från skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!