Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löftet: Hårdare jobb för att minska narkotika hos unga

Polisen och kommunen arbetar nu fram ett medborgarlöfte för 2025-2026 där de fortsätter att lägga fokus på att förhindra ungas narkotikamissbruk. Nu kan till exempel rektorer ansöka om att få sina skolor genomsökta av narkotikahundar.

Kommunen och polisen fortsätter arbetet mot narkotikabruk hos ungdomar.

Foto: Patrik Selsfors

Norrköping2024-09-10 12:00

Nyheten i korthet

  • Polisen och Norrköpings kommun planerar ett medborgarlöfte för 2025-2026 som fokuserar på att förebygga narkotikamissbruk bland ungdomar, då det ofta leder till gängkriminalitet.
  • Planen är att kommunen och polisen i samverkan ska utveckla en gemensam struktur för orossamtal, jobba med yngre barn och deras familjer, samt förstärka med flera områdespoliser.
  • Andra åtgärder inkluderar att göra platser som förskolegårdar, grönområden och lekplatser mindre tillgängliga för narkotikaförsäljning och att tillåta narkotikasök med hund i gymnasieskolor.

Ett nytt medborgarlöfte tas nu fram av polisen och Norrköpings kommun i ett läge som är ganska så bekymmersamt. Det handlar om att ta fram en handlingsplan där kommun och polis ringar in områden där man i samverkan ska lägga kraft.

I det förra medborgarlöftet för 2023-2024 har stort fokus lagts vid att arbeta förebyggande för att förhindra att ungdomar påbörjar ett narkotikabruk eller bryta ett pågående missbruk.

undefined
Fokuset från de två föregående åren, att jobba mot ungas narkotikamissbruk, fortsätter och intensifieras.

Våldsutvecklingen har som bekant inte utvecklats till det bättre sedan hösten 2023, så det ligger fortfarande en molnskugga över Norrköping när det nya medborgarlöftet nu diskuterats.

Sophia Jarl (M), kommundirektör Anna Selander, lokalpolisområdeschef Frida Braf och kommunpolisen Annika Granath har efter ett möte med det brottsförebyggande rådet kommit fram till att förlänga nuvarande löfte, för perioden 2025-2026.

– I dialoger med medborgare 2022 var det många som tog upp att de upplever stora problem med narkotika i Norrköping. Därför har vårt medborgarlöfte de senaste två åren varit att genomföra åtgärder som syftar till att motverka tillgången till och användandet av narkotika, förklarar Annika Granath.

– De tre inriktningar vi haft är förebyggande arbete, tidig upptäckt och förstärkt stöd.

undefined
Kommundirektör Anna Selander, kommunpolis Annika Granath, lokalpolisområdeschef Frida Braf samt ks-ordföranden Sophia Jarl (M). Nu tas ett nytt medborgarlöfte fram.

Några konkreta projekt som detta mynnat ut i är Krogar mot knark samt 100 procent ren hårdträning. Eftersom problematiken snarare förstärkts kommer alltså detta arbete att fortsätta in i nästa medborgarlöfte.

– Vi är ense om att det finns mer att göra. Kopplingen till narkotikabruk är så stark, det är väldigt ofta inkörsporten till gängkriminaliteten så vi vill fortsätta att fokusera och utveckla det här arbetet, säger Sophia Jarl.

Frida Braf ger några exempel på de åtgärder som kommer att vidtas.

– Vi kommer att utveckla en gemensam struktur för uppsökande och genomförande av orossamtal där polis och socialtjänst deltar. Vi vill också jobba med yngre barn och deras familjer eftersom kriminaliteten sjunker allt längre ner i åldrarna, påpekar hon och tillägger att man också kommer att förstärka med flera områdespoliser.

undefined
"Vi vill också jobba med yngre barn och deras familjer eftersom kriminaliteten sjunker allt längre ner i åldrarna", förklarade lokalpolisområdeschef Frida Braf.

– Sedan handlar det platssamverkan genom våra EST-områden. Där kommer vi att ha extra fokus på att göra platser som förskolegårdar, grönområden och lekplatser mindre tillgängliga och attraktiva för narkotikaförsäljning.

Det känns som det gjorts många narkotikabeslag det senaste året, stämmer det?

– Jag delar uppfattningen att vi har haft ganska många stora beslag under det här året och även förra året. Sedan är det svårt att säga om det beror på att det finns mer narkotika eller att vi är mer aktiva och hittar rätt miljöer. Men i och med den lägesbild vi haft så jobbar vi ju väldigt riktat mot rätt individer och rätt adresser, säger Frida Braf.

undefined
Nu kan rektorerna i Norrköpings gymnasieskolor avsöka lokalerna med narkotikahundar som kommunen står för.

En åtgärd som visserligen inte direkt nämns i medborgarförslaget men som har bäring på det arbetet är möjlighet för knarksök med hund i gymnasieskolorna.

– Det är upphandlat och klart så nu kan rektorerna börja avropa så att narkotikahundar kan tas in. Det sker ju efter skoltid och meningen är att hundarna ska komma in med viss kontinuitet, men också om det uppstår situationer där man tror att det finns något, säger Sophia Jarl som tillägger att polis blir involverad så fort man upptäcker någonting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!