Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekryteringen av poliser med invandrarbakgrund går trögt

NORRKÖPING
Det finns få poliser med utländsk bakgrund i Östergötland.
- Vi ska spegla samhället. Det gör vi inte som det ser ut idag, säger Åsa Larsson, rekryteringschef vid polisen i Östergötland.

Norrköping2003-04-28 00:00
Vid det senaste ansökningstillfället den 15 mars anmälde 252 personer i Östergötland sitt intresse för polisutbildning. Av dem har 17 procent invandrarbakgrund.
De sökande ska i mitten av maj skriva svenskprovet. Efter det brukar 33 procent falla ifrån.
- Svenskan kan vara ett hinder, säger Åsa Larsson som säger att det är lika många infödda svenskar som missar svensktestet som personer med invandrarbakgrund.

<b>Ribban sätts högt</b>
Ribban kommer att fortsätta att ligga högt, säger Åsa Larsson. Att kunna bra svenska är viktigt för en polis. Det får inte bli några missförstånd eller syftningsfel vid förhör och i möten med människor.
Däremot pågår det en diskussion om att sökande i den tio månader långa ansökningsprocessen med fystest och psykologsamtal eventuellt kan få göra om svenskprovet i slutet av perioden.
Nytt för i år är att dyslektiker får en extra timme på sig att göra svenskprovet.
Inför ansökningstillfällena har informationskvällar hållits, bl a i Norrköping. Åsa Larsson möter ett intresse från både killar och tjejer med invandrarbakgrund, som ställer frågor om vad som krävs för att bli polis.
- Jag tror att det är en process, en förändringsprocess, säger hon.
Ju fler poliser med invandrarbakgrund som syns utåt ju fler lockas att söka.

<b>Mångfaldsprojekt</b>
Polisen i Östergötland provade i 1,5 år, med början sommaren 2001, ett mångfaldsprojekt. Ambitionen var att öka integrationen inom polisen genom att ge ungdomar med främst invandrarbakgrund högskolebehörighet för att kunna söka vidare till uniformsyrken.

<b>30 från början</b>
EU, länets kommuner, Integrationsverket och arbetsförmedlingen bidrog med pengar och Folkuniversitetet stod för utbildningen. 30 personer var med från början, men många föll ifrån, för att de inte var lämpade att bli poliser eller för att de inte klarade språket. 12 personer fick slutbetyg. Av dem sökte fyra vidare till polisens svensktest. Två av dem, en svensk tjej och en tjej med invandrarbakgrund, gick vidare till fystester.
- Jag tycker inte att vi nådde ända fram, säger projektledare Boo Fridén som ser ett symbolvärde i att få fler poliser med invandrarbakgrund, inte minst ur demokratisk och pedagogisk synvinkel. Det är viktigt att visa att det går att bli polis, att det finns en öppenhet i den offentliga förvaltningen, menar han.
Något nytt projekt ser det inte ut att bli i nuläget.
- Det kostade oerhört mycket kraft och pengar, säger Boo Fridén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om