Rekordvarmt hav bäddar för alger
Temperaturen i Östersjön ligger runt fyra grader över vad som är normalt för årstiden. Detta är för tillfället positivt för alla badsugna, men värmen skyndar på algblomningen som kan vara farlig för både människor och djur.
Det är ovanligt varmt längs ostkustens stränder just nu, vilket bäddar för en ny alg-sommar. Kanske som på bilden från juli 2005. Foto: Arne Lindh
Foto:
- Det riktigt varma vädret och den stillastående luften som vi haft nu ett tag gör att algerna frodas, säger han. Än har vi inte sett till några alger, men vädret kan göra att algblomningen startar tidigare än vanligt.
De senaste åren har algblomningen startat i månadsskiftet juni-juli, men på grund av de rådande omständigheterna kan årets premiär av det gul-gröna lagret med cyanobakterier komma tidigare.
Även SMHI bekräftar farhågorna.
- Det är ju helt klart en högre havstemperatur än vad som är normalt, säger Pia Andersson på SMHI.
Det finns två villkor som påverkar algblomningens framväxt: varmt väder och näring. Näringen som tillförs kommer framförallt från jordbruksmark, avlopp och reningsverk. Enligt Informationscentralen för egentliga Östersjön:s senaste rapport om algblomning visar vårens mätningar av näringshalter att södra och sydvästra Östersjön har förhöjda fosforhalter. I Östersjön utanför Östergötlands kust ligger halterna på en mer normal nivå. Informationscentralen för Egentliga Östersjön poängterar dock att väderleken spelar stor roll algblomningens utvecklingen.
- För alla förutom algernas skull kan man ju hoppas på lite sämre väder och en tilltagande vind, säger Niclas Bäckman på Länsstyrelsen.
Enligt SMHI ska ett lågtryck komma in över Sverige under nästa vecka vilket kan förskjuta algblomningens start lite.