Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekorduselt år för östgötska odlare

Den varma sommaren har varit rena mardrömmen för länets jordgubbsodlare. En kort men intensiv säsong har inneburit pressade priser och mängder av övergivna bär. - Det här har varit den sämsta säsongen i mannaminne, säger Bertil Bjelkenstedt vid Lida Trädgård i Norrköping.

NORRKÖPING2010-07-19 03:00
Till midsommar hann jordgubbarna inte bli klara i Östergötland vilket innebar att dyra sådana behövde köpas in från odlare i Skåne och när jordgubbarna väl mognade i länet gjorde den ihållande värmeböljan att landen exploderade. Allt för många jordgubbar kom på en alldeles för kort tidsperiod.- Det snabba vädret har gjort att vi inte kunnat ta till vara på jordgubbarna, det har varit alldeles för varmt för att det ska vara optimalt, konstaterar Bertil Bjelkenstedt.- Vi har haft en låg skördevolym och alla har haft för mycket jordgubbar samtidigt, det är ingen bra kombination.Gubbarna förfars
I praktiken innebar det att säsongen komprimerades och erbjöd en mindre skörd än vanligt och när en mängd olika odlare från till exempel Östergötland, Småland och Halland stod med stora partier jordgubbar samtidigt pressades priserna. Bra för konsumenterna, men knappast ett drömscenario för odlarna.- Vi har haft en låg skörd och ett lågt pris, det säger sig självt att det blir en dålig säsong för oss odlare, säger Bjelkenstedt.Samtidigt har många gubbar gått tillspillo ute på fälten i och med att värmen tvingade fram stora delar av skörden samtidigt.- Jordgubbarna förfars i värmen, det går inte att vattna optimalt. Vi har fått överge landen tidigare, när det är sådan konkurrens kan man bara leverera det bästa.- Man får helt enkelt sluta tidigare med plockningen och de bär som inte plockas torkar bort i värmen. Jag har nog inte sett en enda rutten jordgubbe i år.Tur i oturen
Det återstår ungefär en vecka av den säsong som Bertil Bjelkenstedt redan nu dömer ut som usel, men hos Lida Trädgård har man i alla fall haft lite tur i oturen. Regnet som kommit de senaste dagarna har varit i sådan nivå att det är bra för skörden.- De millimetrar som kommit i helgen har varit ganska lagom. Vi hade tur, i Kalmar och på Öland kom det väl bortåt 50 millimeter, det är alldeles för mycket och kan förstöra landen.För odlarna i Östergötland är det bara att lägga sommarens säsong till handlingarna och hoppas på bättre väderförhållanden till nästa år.- Jag kan se tillbaka på ett skitår. Hos mig har det aldrig varit ett så här dåligt år någonsin, men det är bara att ta nya tag och hoppas på en blötsommar.- Vi gillar dåligt väder, det visar vår statistik. När det blir en skrotsommar som folk inte riktigt trivs med.För Lida Trådgård innebär den svaga jordgubbssäsongen ingen katastrof eftersom man har andra odlingar också, men så är det inte nödvändigtvis för alla.- Vi står inte och faller med jordgubbarna, men är man en nystartad aktör på marknaden kan en sådan här sommar vara väldigt känslig, säger Bertil Bjelkenstedt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om