Rapporten visar att rekordmånga – 1037 personer – befann sig i en hemlöshetssituation, vilket är en ökning med över 50 procent, eller 372 personer, jämfört med år 2015.
Framför allt ökar gruppen unga vuxna som saknar fast boende. Drygt 70 procent i årets undersökning, 764 personer, är nya och befann sig inte i någon hemlöshetssituation i förra årets mätning. Gruppen är yngre, har mindre missbruk samt mindre fysiska och psykiska problem jämfört med hela gruppen.
Anledningen till ökningen är bostadsbristen, visar rapporten. Den stora gruppen är unga som inte har möjlighet att flytta hemifrån bor kvar hos sina föräldrar trots att försörjningsansvaret upphört. En del unga hittar också tillfälliga lösningar genom att bo hos vänner och bekanta.
– Vi är inte förvånade över siffrorna då vi känner till problematiken. Bostadsbrist är den största orsaken till varför det ser ut så här. Aktivt bostadsbyggande är den långsiktiga lösningen. Kortsiktigt får socialnämnden fortsatta medel för fler akutbostäder, genomgångslägenheter och jourboenden, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande.
Knappt 40 procent av de som ingår i rapporten har ordnat boende genom socialtjänsten. Drygt 30 procent har en placering i ett HVB-hem eller i ett familjehem. Nästan 300 personer har tillfälliga boendelösningar hos kompisar. Resterande grupp på cirka 320 personer befinner sig på kriminalvårdsanstalt, inom sjukvården eller psykiatrin, bor på hotell eller vandrarhem eller bor kvar hos sina föräldrar efter att försörjningsansvaret har upphört.
– Den grupp som har ärenden hos ekonomiskt bistånd har svårt att få tag i bostäder vilket gör det svårt att bygga ett liv. Vi har även ett ansvar för att nyanlända ska ha någonstans att bo. Gruppen nyanlända har oftast svårare att hitta bostad eftersom de saknar nätverk och kunskap kring bostadsmarknaden i Sverige, säger Matilda Johansson (S), ordförande arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret.
Den årliga hemlöshetsrapporten är gjord under vecka 37 och kartläggningen beskrivs som en ögonblicksbild av hemlöshetssituationen i kommunen. Gruppen öppet hemlösa – eller "uteliggare" – var i år sex personer vilket är en minskning med två personer. Men när rapporten helt nyligen sammanställdes hade situationen förändrats. Tre av dem hade fått boende hos kompisar, en hade fått plats på ett av socialkontorets boenden, en väntade på LVM-placering och en person skulle inom kort få egen lägenhet.