45,9 procent, eller 39 av 85, av ledamöterna i kommunfullmäktige i Norrköping är kvinnor. Det visar statistik som tagits fram av Statistiska Centralbyrån (SCB) där man tittat på hur många kvinnor som valdes in vid valet 2018. Sen kan förstås siffrorna ha förändrats efter förändringar i partierna under tidens gång. Men 45,9 procent är ändå en hög siffra i ett risksnitt.
– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis hög andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.
En vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning är 40 till 60 procent. I det senaste valet nådde 214 kommuner dit.
– I Norrköping har kommunfullmäktige uppfyllt den här definitionen av jämställdhet sju gånger i de elva senaste valen. 2018 års val innebar ett nytt rekord då 45,9 procent av ledamöterna var kvinnor, säger Jonas Olofsson i en skriftlig kommentar.
Över tid har också kvinnornas andel av mandaten ökat i Norrköpings kommun.
– Under de tre valen på 1980-talet gick 38 procent av fullmäktigeplatserna till kvinnor i Norrköping. Under det senaste decenniet är den siffran 43,5, säger Jonas Olofsson.
Eva-Britt Sjöberg (KD) är kommunalråd i Norrköping. Hon tycker inte att man bara ska titta på könsfördelningen när man ser på sammansättningen i fullmäktige.
– För mig får det vara 70 procent kvinnor om det är så. Det viktigaste är att vi har en bra sammansättning av ledamöter i fullmäktige som representerar många. Och där är bara kön en parameter. Ålder, engagemang och härkomst är också viktigt att ha med när du ser på hur ett fullmäktige är sammansatt, säger hon.
Nicklas Lundström är oppositionsråd för vänsterpartiet i kommunfullmäktige. Han håller inte alls med om att alla parametrar är lika viktiga. Han håller könsfördelningen som enskilt viktigast.
– Jag är inte nöjd. För oss är det viktigt att det minst är 50/50. Jag tror att det kommer att fattas bättre beslut om båda könen är lika mycket representerade. Det är en demokratisk fråga och vi ser i dag att männen sitter på den ekonomiska makten. Det vill vi förändra. Sen tycker vi också att det är viktigt att få med människor med olika ursprung. Men jag skulle inte säga att det är lika viktigt, säger han.