Rekordmånga fästingar i länet
Fästingarna verkar vara rekordmånga den här sommaren. Hittills i år har fem personer i Östergötland insjuknat i TBE. Till länets stora fästingstudie har det redan kommit in 200 fästingar.
Fem östgötar har hittills drabbats av den allvarliga fästingburna sjukdomen TBE. Foto: Scanpix
Foto:
- Att vi fått in 200 fästingar från bara sju vårdcentraler sedan slutet av maj tycker jag visar på att det finns rikligt med fästingar i år, säger Pia Forsberg, professor och överläkare vid infektionskliniken på Universitetssjukhuset i Linköping och den som leder fästingstudien.
Detsamma säger Fredrik Lindström, smittskyddssjuksköterska.
- Bara nu under juli har tre personer drabbats av TBE här i länet. Det känns lite tidigt på säsongen, förr om åren har de flesta fallen kommit efter sommaren.
Tre kända sjukdomar
I dag känner man till tre fästingburna sjukdomar:
TBE - som kan ge hjärninflammation
Borrelia - som ofta visar sig genom ett ringformat rött utslag
Fästingfeber - som yttrar sig som en vanlig sommarinfluensa med feber och ledvärk.
- Men jag är ganska säker på att vi kommer att hitta fler fästingburna sjukdomar under vår studie, säger Pia Forsberg. Det är något vi ska leta efter. Vi fryser alla prover.
Målet för studien är 10 000 fästingar under fem år.
- Vi ska också försöka få med fler länder. På till exempel Åland har man mycket fästingar och i Centraleuropa har man många svåra fall av TBE. I Österrike ingår TBE-vaccinet i den allmänna barnvaccineringen.
TBE lyder under smittskyddslagen och är anmälningspliktig. Därför har man bra kontroll på hur många som insjuknar varje år.
De senaste åren har TBE-fallen legat stabilt i hela landet, men i Östergötland syns en svagt nedåtgående trend.
- Det kan vara vaccinationerna, det är svårt att säga, säger Fredrik Lindström. Vi har inte heller den totala siffran, eftersom personerna som blir sjuka kanske är på semester någon annanstans.
Största risken för smitta finns i Stockholms skärgård ner mot Nyköping.
- Men området ökar, säger Pia Forsberg. Fästingar med TBE-smitta finns längs med hela kusten från Umeå till Skåne. Man tror också att fästingarna har spridits med sjöfåglar till de stora sjöarna, som Vättern och Vänern.
Aldrig helt säker
Ingenstans går man alltså helt säker från att bli biten av en fästing med TBE-smitta.
- Möjligen uppe i fjällen, längst upp på Åreskutan kan man känna sig ganska säker.
Hur många som blir sjuka i borrelia är däremot lite svårare att veta.
- Många blir underdiagnostiserade och många blir överdiagnostiserade, säger Pia Forsberg. Det finns en bristfällighet i provtagningen. Men vi ska försöka utveckla metoderna och få fram mer tillförlitliga provtagningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!