Rekordkorta sjukhusköer
Väntetiderna inom landstinget är kortare än någonsin, rapporterar landstingsledningen. Men det är på bekostnad av att patienter prioriterats bort och att andra patientgrupper får vänta längre.
De långa väntetiderna inom handkirurgin drabbar patienterna mer än bara genom lång väntan. "Dröjer operationen så kan det bli svårt att åtgärda. Det blir mer och mer slitet och svårare att få ett bra resultat av operationen", säger Mats Håkanson, ansvarig för handkirurgin på Vrinnevisjukhuset. FOTO: JANNE FORSBY (011-200 464) janne.forsby@folkbladet.se
Foto: Fotograf saknas!
- Totalt sett är det väldigt positiva resultat och det vill vi lyfta fram. Vi är alltmer rustade inför behandlingsgarantin, men det finns en del att jobba vidare på, säger Björn Hansson, projektledare vid sakkunnighetsgruppen på ledningsstaben.
Den största minskningen, som skett inom gynekologin, kärlkirurgin (åderbråck) och ögonsjukvården, beror delvis på att alla patienter inte längre får en operation eller behandling för sin åkomma. De har prioriterats bort. Efter omstruktureringarna måste en patient till exempel ha sämre syn än tidigare för att få en operation. Det samma gäller för patienter med åderbråck, idag får endast patienter där åderbråcken lett till bensår en operation och inom gynekologin sker idag sterilisering endast av medicinska skäl.
Långt borta
Behandlingsgarantin innebär att patienten ska få operation eller behandling inom tre månader från att det har bestämts. Statistik över patienter som redan har behandlats visar att det är nåbart inom vissa områden. Totalt behandlades 67 procent av patienterna inom tre månader under hösten 2004, det är sju procent mer än för ett år sedan. För andra operationer är tremånadersgränsen långt borta. För patienter som väntar på hörselförbättrade operationer, borttagandet av halsmandlar och för de som behöver höft- och knäledsproteser är väntetiden fortfarande ofta längre än tre månader.
- De här eftersläntrarna vill vi lägga ner mer energi på. Vår förhoppning är att klinikerna själva lägger ner energi på att förändra det här, säger Björn Hansson men förklarar att det i vissa fall kanske kan bero på en resursbrist.
- Men det är nog inte förklaringen generellt. Nu ska vi utreda vad som ligger bakom de oförändrade och ökande väntetiderna inom vissa områden.
I rapporten presenterar Björn Hansson tendenser över ökande och minskande väntetider inom vissa områden. Trots prioriteringen av knäleds- och höftledsproteser visar den att väntetiderna där tenderar att öka.
- Vi ska inte blunda för att vi har hamnat i den här situationen. Det kanske kan bli nödvändigt att satsa mer resurser i vissa fall inom vissa områden, säger Björn Hansson.
- Det patienterna störs av allra mest är att få vänta, det är en mycket viktig del av sjukvården. Det får inte vara så att patienter ska få vänta på en operation i mer än ett år.
<span class=Rub1>Förlorare: reumatikerna
<span class=Ing>NORRKÖPING<B>
- Igår opererade jag en patient som fått vänta i två år på en operation, och i förrgår en patient som väntat över tre år.
Mats Håkanson, ortopedöverläkare och handkirurg på Vrinnevisjukhuset, och för hans patienter är gränsen på tre månader, som är den kommande behandlingsgarantin, långt borta.</B>
Tillgången på operationssalar är idag mindre än för ett år sedan. Det är en av orsakerna till att handkirurgens patienter får vänta längre på operation än andra patientgrupper. Men de tillhör också en grupp som försvunnit i debatten.
- Att andelen väntande inom handkirurgin har ökat tror jag beror på att andra områden inom ortopedin har prioriterats, säger Mats Håkanson.
I sitt arbete möter han ofta patienter som fått vänta länge, mycket längre än ett år. Under mer än ett år får de gå med med smärta men det värsta är att deras skada blir svårare att göra något åt.
Reumatikerna är en patientgrupp som drabbas av handkirurgens långa väntetider. För dem kan väntetiden på en operation vara avgörande. Om de operaras i ett tidigt skede kan lederna fungera livet ut istället för att få sämre och sämre funktion i händerna.
- De stora förlorarna är reumatikerna. För dem är det viktigt att tiden fram till operation är så kort som möjligt. Men det är den inte idag, konstaterar Mats Håkanson.