Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordbra luft i Norrköping

Inte sedan kommunen började mäta luftkvaliteten har luften varit så bra i Norrköping.Bakgrunden till denna positiva nyhet är det tråkiga och trista vädret.- Ju mer regn desto bättre för vår hälsa, konstaterar miljö- och hälsoskyddsinspektörPontus Edqvist.

NORRKÖPING2012-10-10 09:34

Partikelhalten beror till största delen på väder och dubbdäck.

- Speciellt på våren river dubbdäcken upp asfaltspartiklarna, är det torrt virvlar partiklarna runt mer, säger Pontus Edqvist.

Att det varit en regnig vår och sommar samt att höstrusket nu är här är inte bara till nackdel för oss. I alla fall inte ur miljö- och hälsosynpunkt.

- Fuktigt väder är bra. Det bästa är faktiskt om det regnar hela tiden, säger Pontus Edqvist.

Rekordlågt

Och årets regnande visar sig nu i form av att luften har blivit bättre på de mest förorenade gatorna i staden.

- Inte sedan vi startade mätningarna 2005 har partikelhalten varit så låg. Det här är rekord, säger Pontus Edqvist.

Norrköpings kommun mäter kontinuerligt partikelhalter (PM10, se faktaruta) på Östra promenaden, Kungsgatan och Packhusgatan.

13-14 dåliga dygn

Resultatet för första halvåret visar att miljökvalitetsnormen som ligger på 50 mikrogram grova partiklar per kubikmeter luft har överskridits under 13-14 dygn på stans tre smutsigaste gator. För att klara miljökvalitetsnormen får halterna inte överskridas mer än 35 dygn per år.

- Eftersom de högsta halterna i stort sett alltid förekommer under våren kan vi nog redan nu göra bedömningen att miljökvalitetsnormen kommer att klaras för hela 2012, säger Pontus Edqvist.

Åtgärdsprogram

Kommunen har sedan 2006 ett åtgärdsprogram som man arbetar efter för att få ner partikelhalterna på en så låg nivå som möjligt.

- Visst spelar även dessa åtgärder in även om det mesta av det första halvårets mätningar har meteorologiska förklaringar, säger Pontus Edqvist.

Under samma period förra året överskreds miljökvalitetsnormen under 24 dygn på Kungsgatan, 24 dygn på Packhusgatan och 16 dygn på Östra promenaden. Även dessa resultat var bra, enligt kommunen.

Förbättringar vid stationen

Folkbladet skrev nyligen om att Kungsgatan, enligt SMHI, tillhör en av landets smutsigaste men att kommunen lyckats få ner partikelhalten rejält, vid själva mätstationerna där en hel del förbättringsåtgärder gjorts.

Forskare vid VTI och SMHI ifrågasatte då att kommunen bara hade gjort förbättringar vid själva mätstationen.

- Är det här verkligen representativt för hela staden, frågade de sig.

Men Pontus Edqvist tycker inte att man behöver vara kritisk till det.

- Det är ju vid mätstationerna som partikelhalterna är som högst, det är allra värst där. Klarar vi värdena där så klarar vi det i resten av stan också, säger Pontus Edqvist.

Kommunen mäter även kvävedioxid och bensen i februari varje år. Kvävedioxid mäts på 16 platser runt om i Norrköping och bensen mäts på Kungsgatan. Även dessa resultat visar en klar förbättring det frösta halvåret i år jämfört med förra året.

Fakta/PM10-partiklar
PM10 är ett mått på de partiklar som är så små att de kan följa med inandningsluften ner i lungorna.PM10 är den luftförorening som orsakar störst problem i svenska tätorter. Orsaken till de höga partikelhalter som vi har i Norrköping är framför allt att dubbdäcken river upp partiklar från asfalten.Snö hindrar inte partikelns bildande. Man kan tro att dubbdäcken inte river upp partiklar om det är snö på vägen. Det är också sant - om det är mycket snö på vägen. Men så fort dubbarna kommer i kontakt med gatan under snön rivs partiklarna loss. Istället för att virvla upp i luften ligger de kvar under snön. När det töar och blir torrt virvlar slitagedammet med PM10-partiklarna upp. Det är alltså inte bara när det är barmark som dubbarna river loss partiklar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om