2015:s skräpplockardagar, ett mångårigt initiviativ från Håll Sverige Rent, har precis börjat och antalet deltagare i Norrköpings skolor har mer än fördubblats sedan förra året.
– Väldigt många skolor är engagerade, berättar Malin Assargård, projektanställd för skräpplockardagarna i Norrköping. Det är en viktig fråga att jobba med pedagogiskt.
På Fridtunatäppans förskola anordnas en heldag i skräpets tecken. Barngruppen sluter upp runt pedagogen Fie Mejsholm för en introduktion till skräpplockandet. De pratar om olika sorters skräp och vad som händer med det när det slängs i naturen.
– En äggkartong är mittemellan-bra. Och här, vad tror ni om ett bananskal?
– Man kan halka på det! utbrister en åskådare.
Fie och barnen är överens om att naturen kan ta hand om bananskalet, som påstås komma från aporna, och bestämmer sig för att spika fast olika sorters skräp på en pinne som sedan grävs ned i marken. Om ett år, på nästa skräpplockardag, ska de gräva upp den och titta vad som hänt. Fie spikar under strikt uppsikt.
– Akta så du inte hamrar dig i tummen bara, manar ett av barnen som står närmast.
I samlad trupp går pedagogerna och de äldre barnen till grönområdet nedanför förskolan för att inleda skräpjakten. Kommunalråden Lars Stjernkvist (S), Karin Jonsson (C) och Reidar Svedahl (FP) är dem hack i häl.
– Vi verkar ha medborgarna med oss, konstaterar Lars Stjernkvist.
Skräpplockningen är en del i kommunens egen satsning på Håll Norrköping Rent med målet att alla, vuxna såväl som barn, ska bli bättre på att hålla staden skräpfri. Där ingår även kommunens 85 sommarjobbande ungdomar och ökade insatser för att bland annat hålla offentliga grönområden i trim. Långt gräs gör att mer skräp slängs, menar Karin Jonsson.
– Det här måste finnas i varje persons medvetande, säger hon. Det är i allra högsta grad en fråga för vuxna också.
– Vi tror att vi är så långt fram i Sverige, tillägger Reidar Svedahl, men vi är inte lika i framkant med vårt tänk längre. Det svåraste är att slänga första papperet. Om 20 personer har slängt ett papper är nummer 21 enkelt.
Det dröjer inte länge innan en stolt skräpplockare dyker upp vid Fies sida med en full påse. Någon har lämnat ett helt läderbälte efter sig.
– Det finns gott om skräp här, säger Fie Mejsholm. Vi brukar plocka varje år och barnen har bra koll på hur det funkar. Nytt för i år är att småbarnsavdelningen också är med. Det ska börjas i tid – i skolåldern kan det redan vara för sent. Ju mer sjävklart det blir desto större chanser har vi att rädda naturen, som vi ju faktiskt har förstört.
– Jag som pedagog tror på att lära barnen tidigt, innan de stänger in sig i normer och förväntningar. Vi dristade oss till exempel till att dissekera ett grishjärta under en temavecka på ämnet kroppen. Ingenting är automatiskt läskigt för barn – det när något de lär sig.