Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordår för kantareller

NORRKÖPING
Regnet har fått kantarellerna att sticka upp sina guldgula hattar redan före midsommar. Nu finns mängder av svamp i skogen och experterna talar om ett rekordår.
- Det är en idealisk svampsommar. Fortsätter det bara regna kommer det ännu mer, säger Rolf Kalamark, svampexpert.

Tack vare det regniga vädret har vi fått en väldigt fin svampsommar. – Kremlor, soppar och kantareller kom rekordtidigt i år och finns även i rekordstor mängd, säger Rolf Kalamark.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Tack vare det regniga vädret har vi fått en väldigt fin svampsommar. – Kremlor, soppar och kantareller kom rekordtidigt i år och finns även i rekordstor mängd, säger Rolf Kalamark. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Norrköping2002-08-01 00:00
Smörstekt kantarell. Låter det gott? Då är det är bara att gå ut i skogen och fylla svampkorgen. Inte nog med att kantarellerna kom rekordtidigt i år. De finns även i rekordstor mängd.
- Det höstiga vädret med regn och kyla som vi hade efter midsommar är suveränt för svamp, säger Rolf Kalamark.
Men leta inte i tallskogen, den är värdelös ur svampsynpunkt. Det är väldigt få svampar som har tall som värddträd.
- De flesta svampplockare tror av någon anledning att kantareller bara växer i barrskog. Men de tidiga, bleka och torra kantarellerna trivs bäst där det växer björk eller ek, säger Rolf Kalamark.
- De blöta och köttiga kantarellerna som kommer senare på säsongen växer däremot ofta i vanlig barrskog. Helst ska det vara en frodig och gammal granskog.

<b>Tidiga kremlor och soppar</b>
Det är inte enbart kantarellerna som är ovanligt tidiga i år. Detsamma gäller för kremlor och soppar.
Många som plockar svamp åker iväg för att plocka svamp, när den ofta växer helt nära. I staden bör man undvika svampar som växer bland bilavgaser, men i parkerna finns fin matsvamp.
Mitt bland bad och kaffesörpel i Folkparken hittade Rolf Kalamark på onsdagen rikligt med sillkremla.
Sillkremlan smakar ungefär som skaldjur och är god att äta gräddstuvad smaksatt med dill. Den är en av Rolf Kalamarks favoritsvampar.
Svampplockaren bör ha med sig en korg att lägga svampen i. Läggs svampen i plastpåse kan gifter bildas. När svampen plockas ska den vridas upp, sedan kan foten skäras av.

<b>Intresset för svamp ökar</b>
- Skär man av svampen finns det risk att det kommer ner förruttnelsebakterier i mycelet, säger Rolf Kalamark.
Enligt Rolf Kalamark ökar intresset för svampplockning, inte minst bland unga. Många som börjar på Rolfs svampkurser vill lära sig skilja de ätliga svamparna från de giftiga.
- I regel blir folk som har gått en kurs ännu mer försiktiga, säger Rolf Kalamark.
Om det kommer mer regn kommer svampen att sätta fart. Men troligen kommer säsongen vara över ovanligt tidigt i år.
- Det finns bara en viss växtkraft i mycelet så det kommer inte hur mycket som helst, säger Rolf Kalamark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om