Det var efter en resa till Turkiet i höstas som Hannelore Edstav gjorde en anmälan till ARN. Det lyxhotell de skulle bo på levde inte upp till förväntningarna då det luktade mögel på rummet. Hotellet skickade upp en person som sprejade något för att få bort lukten. Men Hannelore Edstav var inte nöjd, och fick byta rum. Eftersom alla standardrum var upptagna fick de betala 2100 kr för en uppgradering. Reseföretaget hävdade först att Hannelore Edstav och hennes man accepterade detta och sedan inte tog chansen att flyta till ett standardrum när ett blev ledigt.
Paret drev därför ärendet vidare till ARN som i början av sommaren gav dem rätt i att hotellet inte agerat på ett acceptabelt sätt när mögeldoften upptäcktes. Då inget standardrum fanns ledigt borde de inte betala något extra, skriver myndigheten i sitt beslut.
– Att vända sig till ARN blev en positiv erfarenhet. Vi fick rätt mot resebolaget som betalade tillbaka nästan på en gång. Allt gick väldigt enkelt, säger Hannelore Edstav till Folkbladet.
Hannelore Edstav är långtifrån ensam att vända sig till ARN. 2015 blev ett rekordår för myndigheten med totalt 12 035 anmälningar från missnöjda kunder. Ungefär var femte ärende handlar om just resor och antalet har ökat jämfört med tidigare år, visar en färsk sammanställning. När man drabbas av något som är dåligt under resan kan man behöva kunna styrka det man påstår.
– Om det visar sig att det är snuskigt i badrummet, ta ett foto, tipsar Britta Ahnmé Kågerman, chef på Allmänna reklamationsnämnden, i en intervju med Sveriges Radios Ekoredaktion.
ARN tar bara upp hälften av alla ärenden. Konsumenten får rätt i ungefär fyra ärenden av tio. Det är inte säkert att företag följer ARN:s beslut, som enbart är en rekommendation från myndigheten. Men en klar majoritet, 8 av tio, följer numera rekommendationen.
Myndigheten får in allt fler ärenden som handlar om bostadssektorn, som t ex hantverkstjänster.
– Vi får in väldigt många anmälningar när det gäller bostadsärenden. Det är både måleritjänster, byggentreprenader och numera också värmepumpar, säger Britta Ahnmé Kågerman.
Det betyder inte att hantverkare gör ett sämre jobb – snarare tros det vara en effekt av att fler har fått råd med att köpa sådana tjänster till följd av ROT-avdraget. Från myndighetens sida tipsar man om att kolla upp företag innan man anlitar någon och att alltid göra skriftliga avtal som skrivs under av båda parter.