Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rejmyre i behov av fler brandmän

FINSPÅNG: Brandmän sökes. Med ljus och lykta. Det brist på deltidsbrandmän på småorterna runt om i Finspångs Kommun. Speciellt i Rejmyre.
- Vi har inte lyckats fylla kvoten på flera år, säger räddningschef Jan-Erik Heintze.

Läget är mörkt för deltidsbrandkåren i Rejmyre. Räddningstjänsten har inte lyckats fylla kvoten med deltidsbrandmän på flera år. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Läget är mörkt för deltidsbrandkåren i Rejmyre. Räddningstjänsten har inte lyckats fylla kvoten med deltidsbrandmän på flera år. Foto: Niklas Larsson/Scanpix

Foto:

Norrköping2007-01-26 06:00
Just nu söker Räddningstjänsten män och kvinnor som kan tänka sig att jobba som brandman vid sidan av sin ordinarie sysselsättning. Det är framför allt i Rejmyre, men även i Finspångs tätort och Hällestad, som det saknas folk på de tjänsterna. Men det är ett grannlaga jobb att hitta aspiranter.
- Vi söker alltid folk till deltidsbrandkåren, berättar räddningschef Jan-Erik Heinze. Men det är svårt att hitta till småorterna. I Rejmyre har vi inte lyckats fylla kvoten på flera år.

Låser upp sig
I Rejmyre jobbar just nu femton personer som deltidsbrandmän. I snitt har man utryckningar cirka hundra gånger per år, och då räknas de så kallade IVPA-utryckningarna ( i väntan på ambulans ) in. Rena räddningsuppdrag är cirka ett i månaden, då man har jourtjänstgöring var fjärde vecka.
- Då låser man ju upp sig dessutom var fjärde helg.
Problemet enligt Heinze är att det finns få eller inga arbetstillfällen på orten, vilket gör att det blir svårt att uppfylla de krav man ställer på deltidbrandmän. Kraven är bland annat att du ska ha din bostad och huvudsysselsättning på orten, och kunna vara på plats inom sex minuter sedan larmet har gått.
- Det är svårt att få det att gå ihop om man har sitt ordinarie jobb på annan ort då, konstaterar räddningschefen.

Ointresserade kvinnor
Ett annat problem kan vara de fysiska krav som ställs.
- Vi ställer ju krav enligt Arbetsmiljöverkets regler. Man ska vara i god fysisk form och ska dessutom uppfylla kriterierna för rökdykning, menar Heintze.
Finns det någon övre åldersgräns?
- Nej, egentligen inte. Men man ska ju vara i bra fysisk kondition.
För en tid sedan försökte man värva kvinnliga brandmän med en "prova-på-utbildning" för kvinnor. Kursen gick bra, men ingen kvinna kunde tänka sig att bli anställd inom Räddningstjänsten.

Svårare för kvinnor
- Det finns helt enkelt inget intresse, och det måste ju finnas där, säger Heintze.
Han menar också att det faktiskt är svårare för kvinnor att uppfylla kraven.
- I ärlighetens namn så har kvinnor inte samma fysiska förutsättningar. Men det börjar ju komma fler och fler kvinnor inom sådana yrken, och vi välkomnar kvinnliga sökande, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om