Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Reiner väntade på sin operation i åtta år

Reiner Wielk från Rejmyre fick vänta i åtta år på en fetmaoperation. Han vägde 232 kg och orkade bara gå 150 meter. Nu har han gått ner 106 kg. Mycket tack vare operationen.

Reiner Wielk vägde 232 kg när han insåg att han behövde hjälp för att lyckas gå ner i vikt.  Foto: Maria Qvarzell

Reiner Wielk vägde 232 kg när han insåg att han behövde hjälp för att lyckas gå ner i vikt. Foto: Maria Qvarzell

Foto: Maria Qvarzell

Norrköping2010-03-11 03:00
- Att ta beslutet att genomgå en livsavgörande operation, som inte går att ha ogjord, innebär att man stänger en dörr till sitt gamla sjuka liv. Att då behöva vänta och gå tillbaka till livet med knä och höftsmärtor för att man är för tung för en höftprotes är psykisk terror. Andningsuppehåll
1998 vägde Reiner Wielk från Rejmyre 232 kg. Han insåg då att det inte gick att gå ner i vikt på egen hand utan att han behövde hjälp. Han var sockerberoende och som följd av sin övervikt hade han knäproblem och led av sömnapné - andningsuppehåll under sömnen. - Jag kunde gå 100-150 meter, sen orkade jag inte mer. Jag tappade känseln i benen. De bar mig inte. Han tog beslutet genomgå en gastric bypassoperation - ett kirurgiskt ingrepp som förminskar magsäcken för att patienten ska gå ner i vikt. Han fick då beskedet att han inte fick väga över 200 kg för att få bli opererad. - Operationsborden klarade inte av patienter över 200 kg. Dyra följdsjukdomar
Ett halvår senare hade Reiner gått ner 34 kg - ändå dröjde det åtta år innan han fick en operationsplats i Örebro. - Det kostar samhället så mycket att låta bli att operera på grund av alla följdsjukdomar som fetman orsakar. En operation betyder en chans att komma tillbaka och bidra istället för att kosta samhället en massa, säger Reiner som tidigare var egen företagare. Om han fått operationstid direkt tror Reiner att han orkat fortsätta sin verksamhet. - Men att gå runt och bära på fyra cementsäckar är jobbigt i sig, säger han. - För många är arbetslivet viktigt för att kunna identifiera sig. Tappar man det är det lätt att tröstäta. Två ägg
2007 fick äntligen Reiner tid för operation och hans magsäck blev, som han själv beskriver det, bara två ägg stor. Från 232 kg har han nu lyckats gå ner till 126 kg. - Operationen har betytt mycket för mig. Jag har gått ner 106 kg och fått ett nytt rörligare liv med betydligt mer ork att göra saker. Min omgivning ser annorlunda på mig. Jag är mer trovärdig nu. En tjock person är inte trovärdig. "Skamfullt"
- Bara att fika utan att folk hela tiden följer min sked med blicken känns bra. Det har hänt att personer kommit fram till mig när jag varit på snabbmatsrestauranger och frågat om jag verkligen ska stoppa i mig skräpmat. - Fetma är en väldigt skamfull och gömd sjukdom. Väldigt många överviktiga drar sig undan socialt. Ingen människa vill väga 200 kg. Ingen vill vara tjock.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!