– Man tar för givet att vattnet ska komma ur kranen 24 timmar om dygnet och att det ska vara rent och smaka bra, men om man inte bryr sig om vattnet så kanske vi inte kommer att ha ett bra vatten i framtiden, säger Linda Bühlmann, projektledare på Svenskt vatten och förklarar att man genomför kranvattentävlingen för att lyfta vattenfrågan.
Tävlingen startade 1997 och har genomförts tre gånger tidigare. Till regionfinalen på Ljuraskolan hade elva kommuner från Sörmland och Östergötland anmält sig och i juryn ingick förutom den fasta medlemmen Gunilla Hultgren Karell, Jonas Claesson, Restaurang Sjöstugen, P-O Skoog, Munskänkarna samt Ebba Johansson som går i årskurs 6 på Ljuraskolan.
– Det här var väldigt gott, väldigt friskt, säger Ebba Johansson efter att ha tagit en klunk ur ett av de elva glasen hon har framför sig.
Hon hoppas kunna känna igen Norrköpings vatten som hon tycker är väldigt gott och enligt Ebba Johansson kan man känna skillnad på olika vatten.
– De är lite olika, vissa är mer klara.
Ett bra vatten ska det enligt Gunilla Hultgren Karell vara energi i.
– Det ska vara riktigt friskt och klart så att man känner att man vill dricka det i stora klunkar.
Och det vatten som juryn helst ville dricka i stora klunkar blev slutligen vattnet från Motalas och Katrineholms kranar.
Motalas vatten var enligt juryns motivering "ett virvlande, friskt vatten som ger energi och svalka. Ett riktigt supervatten" och Katrineholms var en "törstsläckare av klass och finstämt med spröd, fin ton.
Finalen avgörs i Stockholm i oktober.