Regionens besked om munskydden

Vissa regioner har redan fattat beslut om slopa munskydden på sjukvårdspersonal. Region Östergötland kan komma att göra detsamma. "Vi har beslutat att behålla munskydden tillsvidare, men det kan komma att ändras", säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, menar att munskydden på personal som behandlar coronapatienter kan komma att tas bort och ersättas med andra alternativ, som visir.

Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, menar att munskydden på personal som behandlar coronapatienter kan komma att tas bort och ersättas med andra alternativ, som visir.

Foto: JOHNNY GUSTAVSSON

Norrköping2020-03-31 16:32

Bristen på skyddsutrustning är ett problem som sjukvården i hela landet brottas med just nu. 

Östergötland är inget undantag. 

Regionen gör nu allt de kan för att möta behoven. 

Det är framför allt vissa typer av munskydd det råder brist på, men än så länge finns det så att det räcker och det arbetas hela tiden med att beställa in nya skydd.

Det meddelade Rickard Lundin, sjukvårdsledare, och Britt Åkerlind, smittskyddsläkare, när Region Östergötland höll pressträff med anledning av coronviruset under tisdagen.

– Skyddsutrusningen är en kritisk fråga i hela landet och vi har också brist på vissa produkter, det gäller vissa munskydd, men vi ser att det inte är slut på de här produkterna än och vi ser också att vi har leveranser på gång. Att säkerställa att vår personal har skyddsutrustning är en av våra mest prioriterade frågor, säger Lundin.

Just munskydden är omdiskuterade. Vissa regioner har bestämt sig för att slopa munskydden på sjukvårdsvårdpersonal och Region Östergötland överväger att göra detsamma.

Folkhälsomyndigheten gick under tisdagen ut med uppdaterade rekommendationer för sjukvårdspersonals skyddsutrustning vid vård av patienter med eller med misstänkt coronasmitta.

– Deras rekommendation är att behålla munskydden och det är det vi bestämt oss för att göra tillsvidare, men det tas hela tiden nya beslut och det här kan komma att ändras. Allting går väldigt fort i utvecklingen med pandemin. Vi ser att det blir en jakt på artiklar, vi har hittills kunnat få hem det vi behöver men vi får inse att den dagen kan komma då det inte finns munskydd att få tag i längre och då få vi göra det bästa av situationen. Vi följer också utvecklingen i andra länder och kan dra lärdom av vad vi ser där och vad som fungerat bäst, om det är att låta bli med de här skydden eller om det finns något annat alternativ, säger Britt Åkerlind.

Regionen rapporterar dessutom om ytterligare två dödsfall med koppling till covid-19. Totalt har nu 13 personer, som bekräftats positiva med covid-19, avlidit i Östergötland. 

På tisdagsförmiddagen var det totalt 418 bekräftade fall av covid-19 i Östergötland och 82 patienter som vårdas isolerade på sjukhus. 22 av dem vårdas i intensivvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!