Nu har Region Östergötland ansökt om tillstånd om att få bedriva nationell högspecialiserad vård inom ytterligare två områden att läggas till de tidigare fem man redan har. Den här gången handlar det om högisoleringsvård vid högsmittsamma sjukdomar samt vård av svåra hudsymptom.
Socialstyrelsens definition på nationell högspecialiserad vård är "vård som är komplex eller sällan förekommande och som får bedrivas vid som mest fem enheter i landet." Det är också Socialstyrelsen som fattar beslut om de här tillstånden.
Att knyta sådan här vård till sig är angeläget för Region Östergötland.
– Framförallt är det väldigt viktigt för ett universitetssjukhus. Om vi ska kunna ha kvar ett universitetssjukhus i Linköping är det en förutsättning skulle jag vilja säga, nästan en ödesfråga, att vi får ha den här typen av uppdrag, säger Marie Morell (M), ordförande i regionstyrelsen.
– Annars kommer verksamheten att utarmas i förlängningen och då kommer vi inte att kunna bedriva vår läkarutbildning, forskning och så vidare på den nivån som vi gör idag.
De tidigare fem tillstånden som Region Östergötland har gäller avancerad rekonstruktiv kirurgi för kvinnor som drabbats av skador i underlivet vid förlossning, neuromuskulära sjukdomar, medfödd benskörhet, behandling av vulvacancer samt vård vid svåra brännskador.
Marie Morell ser gärna att Region Östergötland kan få ännu mer nationell högspecialiserad vård knuten till sig.
– Man ska veta att vi har idag fem tillstånd men det finns 40 tillstånd som är utdelade totalt än så länge och det är 40 till på ingång. Det ska jämföras med Karolinska till exempel som nästan har alla 40 nuvarande tillstånd, påpekar Marie Morell.
Regionstyrelsen kommer att avsätta ekonomiska medel för uppstart av dessa enheter och övriga resurser vid ett positivt beslut.
Handlar det om stora kostnader för regionen att bedriva sådan här verksamhet?
– Man får ju betalt för patienter som man vårdar. Det här handlar om att kunna vara med och ha forskning och utveckling, ha alla delar. Har man inte de här tillstånden är man också enligt lag förbjuden att driva den vården så då måste man montera ner den verksamheten som man haft. Man behöver ju tänka kostnader även när man måste ta bort någonting, avslutar Marie Morell.