Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rekordminus tvingar regionen att banta på personalen

900 personer. Med så mycket vill de styrande i region Östergötland skära ned personalen. "Det är ett beklagligt men tyvärr oundvikligt beslut", säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

Marie Morell (M) beskriver det ekonomiska läget som oerhört kärvt. Därför tvingas regionen att varsla 900 personer om uppsägning. Sjuksköterskor och läkare ska undantas.

Marie Morell (M) beskriver det ekonomiska läget som oerhört kärvt. Därför tvingas regionen att varsla 900 personer om uppsägning. Sjuksköterskor och läkare ska undantas.

Foto: Albin Wiman

Norrköping2024-02-28 14:10

Det var under onsdagen som regionstyrelsen tog beslut om att lägga ett varsel på 900 personer. Bakgrunden är det ekonomiska läget. Enligt ett pressmeddelande har förslaget förhandlats med de fackliga organisationerna i regionens samverkansgrupp.

undefined
Region Östergötland varslar 900 personer om uppsägning. Katastrof menar oppositionen. "Östgötar kommer att dö", säger Vänsterpartiets Jessica Eek.

– Det är ett beklagligt men tyvärr oundvikligt beslut. Region Östergötland är i ett extremt utmanande ekonomiskt läge och de åtgärder som tidigare beslutats och pågår har inte fått tillräcklig effekt. Tvärtom fortsätter underskottet i hälso- och sjukvården att öka och det krävs ytterligare krafttag för att vi ska kunna vända utvecklingen, säger regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M). 

undefined
Marie Morell (M) beskriver det ekonomiska läget som oerhört kärvt. Därför tvingas regionen att varsla 900 personer om uppsägning. Sjuksköterskor och läkare ska undantas.

Enligt siffror från regionstyrelsen visar hälso- och sjukvården i regionen ett resultat på minus 1 667 miljoner kronor 2023. Sedan tidigare finns beslut om bland annat anställningsstopp, utfasning av bemanningsföretag och minskade personalkostnader motsvarande sex procent inom hälso- och sjukvården, samt effektiva inköp och restriktivitet och prioritering bland investeringar. 

Utöver det har den administrativa organisationen inom regionledning och verksamhetsstöd setts över och minskats. "Förutsatt att åtgärderna får full effekt beräknas det minska kostnaderna, men det räcker inte för att nå en ekonomi i balans", skriver man i pressmeddelandet.

Det som händer nu är att en dialog med facken inleds. Varslet om uppsägning rör alltså 900 anställda och kommer framför allt att beröra de grupper som har ökat mest de senaste åren. Två yrkesgrupper, läkare och sjuksköterskor, är undantagna från varsel. Antalet anställda inom dessa kategorier regleras i stället genom anställningsstopp med särskild behovsprövning. Även Folktandvården och regionens skolor är undantagna.

– Jag vill understryka att alla regionens medarbetare gör värdefulla insatser, men tyvärr ger det ekonomiska läget oss inget val. Sedan början av 2020 har antalet anställda ökat med drygt 1 000 personer och det är inte hållbart, säger Marie Morell.

undefined
Oppositionsrådet Kaisa Karro (S) menar att det hade gått att rädda jobb om den styrande majoriteten hade satt in kraftfulla åtgärder mot de skenande kostnaderna för hyrpersonal.

Oppositionen har också reagerat på varslet. I en skriftlig kommentar säger Kaisa Karro (S), oppositionsråd i Region Östergötland, så här:

– Vi ser allvarligt på regionens ekonomiska situation, men anser att varslet med rätt åtgärder kan minskas. Hade det M och SD-ledda styret lyssnat på våra förslag och gjort kraftfulla åtgärder för att stoppa de skenande kostnaderna för hyrbolag och inte blint fortsatt att privatisera, hade vi nu räddat många jobb.

Kaisa Karro och Socialdemokraterna riktar sig också mot den borgerliga regeringen och statsminister Ulf Kristersson.

"Socialdemokraterna vill understryka vikten av att Ulf Kristersson tar sitt ansvar för krisen i den svenska sjukvården och vill därför återigen uppmana styret i regionen att påtala allvaret i Sveriges regioners ekonomiska situation för statsministern. Detta blir särskilt viktigt när Kristersson nu verkar ha backat från sitt löfte om att ”regeringen och samarbetspartierna kommer att lägga fram den budget som också kommer att se till att vi inte säger upp människor i den svenska sjukvården."

– Det minsta vi kan förvänta oss från den svenska statsministern är att vi kan lita på hans ord, och att han inte ger oroliga patienter och medarbetare hopp om stöd han inte ämnar att ge. Det är tydligt att Östgötarna i detta fall inte kan lita på den moderata statsministern, säger Karro.

undefined
Jessica Eek (V) och Vänsterpartiet är oroliga för att personalnedskärningarna i slutänden kommer att innebära att fler östgötar kommer att dö.

Vänsterpartiet beskriver varslet som ett hot mot hela sjukvården i regionen och ger besparingarna tummen ner.

– Det här kommer leda till kraftiga försämringar i sjukvården och för medarbetarnas arbetsmiljö. I slutändan handlar det om att fler östgötar kommer att dö, säger Vänsterpartiets ledamot i regionstyrelsen Jessica Eek.

Vid mötet lade Vänsterpartiet ett alternativt förslag till varsel inom sjukvården. Det innehöll en rad åtgärder för att förbättra ekonomin i regionen men också förslag som riktar in sig på att klara det stora behovet av personal i framtiden. 

– Sjukvården är redan idag allt för slimmad på både personal och resurser. Att då skära ner är en katastrof här och nu. Men vi kan också se att det kommer bli svårt att reparera denna skada i framtiden om vi inte agerar rätt här och nu, säger Jessica Eek.

Även Vänsterpartiet ger en känga till regeringen.

– Sedan undrar vi ju var regeringen håller hus? Vi har alla hört statsministern säga att det ska komma pengar så att regionerna inte ska behöva varsla någon personal. Det är dags att visa oss pengarna nu, säger Jessica Eek.

I ett skriftligt uttalande ger också Centerpartiet sin syn på besparingarna: "Det vi hade önskat var ett omvänt förfarande där politisk prioritering av vårdutbud skett före beslut av varsel. Men eftersom underskottet bara växt sen styret tog över, i kombination med att handlingsplanerna inte fått verkan, inser vi behovet av varsel för att lösa de ekonomiska utmaningarna", skriver man bland annat.

Även Centerpartiet riktar sig mot regeringen Kristersson. "Dessutom verkar löftet från statsministern Ulf Kristersson om en budget som förhindrar uppsägning av personal inom vården vara en bluff", skriver man.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!