Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Regionen klarade mål – får 13 miljoner kronor extra

Regionen får nästan 13 miljoner i tillskott för att man klarat att korta väntetiden för första kontakten med specialiserad vård. "Det jobbas hårt i verksamheten. Men det finns alltid mer att göra.", säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

Kaisa Karro är regionstyrelsens ordförande. Hon ser det uppnådda målet som en vinst för regionens medborgare. Samtidigt hyllar hon vårdens hårda arbete.

Kaisa Karro är regionstyrelsens ordförande. Hon ser det uppnådda målet som en vinst för regionens medborgare. Samtidigt hyllar hon vårdens hårda arbete.

Foto: Annica Hesser

Norrköping2022-01-12 20:00

För att korta väntetiderna till hälso- och sjukvården till följd av pandemin slöts ett avtal mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) under 2021. Avtalet innebar att extra pengar skulle delas ut om regionerna klarade uppsatta mål mellan september och november 2021. För Östergötlands del innebär det här nu att regionen får nästan 13 miljoner kronor extra till verksamheten.

undefined
Kaisa Karro är regionstyrelsens ordförande. Hon ser det uppnådda målet som en vinst för regionens medborgare. Samtidigt hyllar hon vårdens hårda arbete.

– Det är välkomna pengar. Men den stora vinsten är för östgötarna där vården har blivit mer tillgänglig. Ett av målen var att vi skulle minska antalet som väntat längre än 180 dagar till sitt första besök inom specialiserad vård med 25 procent. Det har vi klarat efter mycket bra arbete ute i verksamheten, säger Kaisa Karro.

undefined
Kerstin Sjöberg (C), är tredje vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det visar att tillgängligheten till den specialiserade vården har blir bättre under hösten. Nu är det viktigt att vi fortsätter på den inslagna vägen. Samtidigt är det viktigt att ännu fler vaccinerar sig mot covid-19, så att trycket på hälso- och sjukvården minskar, säger Kerstin Sjöberg (C), hälso- och sjukvårdsnämndens tredje vice ordförande, i en skriftlig kommentar.

Några av kraven i överenskommelsen lyckades inte regionen att klara av att uppnå. Som exempelvis att minska antalet väntande patienter till operation eller åtgärd inom specialiserad vård, att minska väntetiderna till BUP (barn- och ungdomspsykiatri) och att se till att minst 82 procent av patienterna inom primärvården ska ha fått en medicinsk bedömning inom tre dagar. 

undefined
Regionen får nästan 13 miljoner kronor extra av regeringen efter att ha klarat ett av de uppsatta målen.

– Vi var nära att klara tillgänglighetsmålet gällande medicinsk bedömning inom tre dagar. Jag tycker att det är ett gott och konkret exempel på medarbetarnas storartade jobb för att öka tillgängligheten. Samtidigt förs det en kamp mot pandemin och andra infektionsutbrott. När det gäller att minska antalet väntande patienter till operation/åtgärd inom specialiserad vård och att minska väntetiderna till BUP så är det något vi jobbar med för att klara. Frågorna är prioriterade, säger Kaisa Karro.

Kommer ni att ha klarat de målen när 2022 tagit slut?

– Det kan jag nog inte lova. Men vi jobbar exempelvis för att kunna anställa fler inom barn- och ungdomspsykiatrin. Det finns flera satsningar som görs, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!