Region Östergötland utökar nu testningen av misstänkta coronapatienter samt personal inom vård- och omsorg.
Det handlar då om tester som görs med näsprov och syftar till att påvisa om personen är sjuk i covid-19 eller ej.
Samtidigt har regionen börjat komma igång lite smått med en annan typ av testning, nämligen antikroppstestning.
Då handlar det om ett vanligt blodprov som tas och sedan analyseras.
De testerna måste göras minst tre veckor efter symptomutbrottet och syftar till att fastställa om personen burit på viruset eller ej.
– Det är något jag tror alla skulle vilja veta, om man varit smittad eller ej. Jag har fått väldigt många mail om detta av folk som vill testa sig, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare.
Det har varit en del diskussion om hur tillförlitliga antikroppstester egentligen är men regionen arbetar med tester som är kvalitetssäkrade.
– De tester som regionen tar är väldigt tillförlitliga. Man kan aldrig nå hundra procent, men de är mycket tillförlitliga. Provsvaren påvisar om personer har antikroppar eller ej.
Arbetet med antikroppstester är än så länge i ett väldigt tidigt skede. Regionen har börjat med pilotstudier på några utvalda särskilda boenden i länet.
– Just nu kommer det inte ske någon bred testning utan vi har valt ut några säbon där vi såg att smittspridningen varit stor och där det varit många misstänkta fall och som drabbades tidigt i den här pandemin.
Den stora problematiken med antikroppstester just nu är vad man ska göra av svaret.
Även om personen har varit smittad och har antikroppar så går det än så länge inte att säga att den är skyddad mot en andra infektion, alltså är immun.
– Det är en fråga som hela världen försöker få svar på nu. I Kina har man haft det här viruset i över ett halvår nu så det borde snart komma vetskap om det här. Vi hoppas givetvis att det är så att om man har haft en infektion, att man då är skyddad mot en andra infektion och inte kan föra smittan vidare.
Skulle det vara så, så kommer regionen att utöka antikroppstestningen rejält.
– I så fall har vi ett jättebra verktyg. Är det så att man är säkert immun så skulle det ge väldigt många positiva bieffekter. Det skulle bli lättare att få träffa sina äldre släktingar och man kan jobba inom sjukvården på ett helt annat sätt, säger Åkerlind.