Regeringen avskaffar elevmajoriteten

För en månad sedan infördes en lokal styrelse med elevmajoritet på De Geergymnasiet i Norrköping. Men det ser ut att bli en kort försöksperiod. Den nya regeringen tycker inte att eleverna ska ha större inflytande än lärarna och kommer att avskaffa elevmajoriteten.
- Det är jättesynd att de inte vill ge oss chansen, suckar nyvalde ordföranden Jennifer Benckert.

- Jättesynd att vi inte får chansen, säger Jennifer Benckert, nyvald ordföarnde i den lokala styrelsen med elevmajoritet på de Geergymnasiet. Den likaledes nyvalda borgerliga regeringen vill avskaffa försöken med elevmajoritet i skolorna. Foto: Andreas Skogh

- Jättesynd att vi inte får chansen, säger Jennifer Benckert, nyvald ordföarnde i den lokala styrelsen med elevmajoritet på de Geergymnasiet. Den likaledes nyvalda borgerliga regeringen vill avskaffa försöken med elevmajoritet i skolorna. Foto: Andreas Skogh

Foto:

Norrköping2006-10-31 06:00
- Det är ett felaktigt tänk att elever ska kunna rösta ner lärare, säger nye skolministern Jan Björklunds pressekreterare Anders Andrén.
Försöket med elevmajoritet som infördes av den forna regeringen kommer att avskaffas. Frågan är bara när.
Nytillträdde ordföranden Jennifer Benckert, 17 år, blir nedslagen när hon tar del av beslutet.
- Det är otroligt synd att de inte vill ge oss chansen, jag förstår inte varför eleverna inte kan få mer fria händer, suckar hon.

Kan inte ta ansvar
För ungefär en månad sedan tillträdde den nya lokala styrelsen för De Geergymnasiet som utöver Jennifer Benckert består av nio elever och nio personalrepresentanter. Eleverna har alltså ett mandat mer än personalen och på så vis en majoritet vid omröstningar. Men snart kan det vara slut med det. Skolminister Jan Björklund är emot elevmajoriteten och den kommer att avskaffas.
- Elever ska ha inflytande, men det krävs ett stort ansvar för att vara beslutsfattare och ett sådant ansvar kan man inte ta när man är under 18 år, säger pressekreteraren Andrén som dock inte kan svara på exakt när elevmajoriteten kommer att avskaffas.
- Man börjar få åsikter och ansvar ju äldre man blir. Gymnasiet är frivilligt och man tar själv ansvar för sina studier, många är mogna att komma med åsikter och styra, konstaterar Benckert.
Hon tycker det är ett steg tillbaka att avskaffa elevmajoriteten, att det finns en risk att eleverna hamnar lite i skymundan.
- Idag är ju lärare tvungna att lyssna på eleverna.

Inflytande viktigt
Den lokala styrelsens vice ordförande, De Geergymnasiets rektor Lars Blomgren, vill gärna avvakta beslutets utformning innan han kommenterar det, men understryker att det är viktigt med en bibehållen elevdemokrati.
- Det viktigaste är att eleverna får inflytande, vi är, elever och personal tillsammans, 1400 personer på De Geer. Det är vår gemensamma arbetsplats så det är rimligt att eleverna får stort utrymme.
- Det är jätteviktigt att fånga elevernas kraft och blir det nu så att elevmajoriteten avskaffas måste andemeningen ändå vara att de ska kunna vara med och bestämma, tycker han.

Borde tänka om
Förhoppningen är att den lokala styrelsen ska få vara kvar läsåret ut så att det kan utvärderas hur det har gått.
- Det är klart att det här kommer olägligt nu när vi precis har infört elevmajoritet, men jag hoppas de väntar ett år med att avskaffandet så att vi får genomföra det, säger Blomgren.
- Det är väldigt synd att det här kommer när vi knappt har börjat. Det är inte flum bara för att det är elever i styrelsen. Vi sitter inte här för att vi vill sätta oss upp mot lärarna utan för att vi vill påverka på ett bra sätt, förklarar Jennifer Benckert och avslutar:
- Jag tycker Jan Björklund borde gå ut och se hur det går till i en lokal styrelse, han kanske är väldigt välinformerad, det vet inte jag. Men jag tycker att han borde tänka om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om