60 företag med omkring 2 600 medlemmar kommer att tas ut i strejk, i ett första steg från 12 april – om ingen uppgörelse med motparten Sveriges Byggindustrier (BI) nås innan dess.
Två av dem finns i Norrköping.
– Det är Skanskas arbetsplats vid Kvarteret Kvarnbacken och Peabs arbetsplats på Folkborgsvägen, säger Magnus Cato, ordförande i Byggnads Öst.
Han påminner också om att fler arbetsplatser i Norrköping berörs.
– Havator, Lambertsson, Flens Byggkranar och betongindustrin är uttagna i varslet. Exakt hur många från dessa som jobbar på byggplatser i Norrköping vet jag inte. Men en uppskattning är ett tiotal personer, säger Magnus Cato.
Dessutom kan stora byggen i Linköping, under ledning av NCC och Peab, också stoppas om varslet blir verklighet.
Kärnan i striden är att facket vill försvara sin rätt till ackordet och ett system som ofta ger högre lön än vanlig månadslön. Arbetsgivarna vill ha bort tvångsackordet och påpekar att lönekravet är betydligt högre än industrifackens.
– Vi har suttit i veckor och försökt förhandla, men vi trampar bara vatten. Nu var vi tvungna att vidta åtgärder, säger Magnus Cato till corren.se.
Viktigaste frågan?
– Ordning och reda på arbetsplatserna och möjligheten att utveckla det förra avtalet där vi fick arbetsgivarna att gå med på att det ska finnas en huvudentreprenör på varje arbetsplats. Men vi måste få ännu tydligare avtal vad gäller huvudentreprenörskapet, fortfarande är det för rörigt i den delen, säger Magnus Cato till Folkbladet.
Varför är det så viktigt att behålla ackordslöner?
– Det handlar om att behålla makten över lönebildningen, vi vill vara med och dela på vinstkakan. Ackordsarbetet ger en bättre sammanhållning, en känsla av större delaktighet i arbetet. Det är ett system som fungerat väl under lång tid i vår bransch, poängterar Magnus Cato.
Kraftigt höjda löner – ökar inte det risken för svartarbete?
– Nähe, det är ingen synpunkt jag hört tidigare. Det kommer alltid att finnas svartarbete, oavsett löneutveckling. Det kanske ökar svartarbetarnas löner också...
Byggfacket har varslat 26 gånger de senaste fem åren. Vilket är branschens stora problem?
– Min spontana känsla är att arbetsgivarna vill att vi ska varsla, då kan de tvingas oss till medling. Det tycker de är bäst – för dem.
Konfliktvarslet är det största på länge. Strejken kommer om den bryter ut att slå mot tunga industrier, bostadsbyggande – i ett första steg mot ett hundratal arbetsplatser, och det i ett skede då byggbranschen går för högtryck, enligt Byggarbetsgivarnas förhandlingschef Mats Åkerlind.