I en tid då mycket med studentfirandet blivit inställt är det flera elever som påpekar hur viktigt utspringet är. Att eleverna på Realgymnasiet, till skillnad från de kommunala gymnasieskolorna i Norrköping, inte får springa ut i helklass, utan i mindre grupper har gjort flera av dem besvikna.
– Det känns lite mesigt att springa ut så få. För de som är väldigt tajta med sin klass är det tråkigt att splittras det sista de gör, säger Kajsa Söderberg från skolans elevråd.
– Jag tycker det är lite orättvist, alla har gett grönt ljus till att springa ut i helklass och både polisen och regeringen har gett godkännande. Jag förstår inte varför inte just vi får?
Flera berättar också att de känner att de inte haft mycket att säga till om i frågan.
– Det känns inte riktigt som de lyssnat på våra åsikter, säger Kajsa Söderberg.
Eleven Claudia Svensson säger att just i hennes klass är de nöjda med upplägget, men att de fick kämpa för att få ge sin bild av firandet:
– Jag frågade min mentor om vi elever skulle få vara med och tycka till och det tog ett bra tag tills det blev ett möte. Vi fick pusha för det och när vi fick mötet var det lite sent, eftersom det var två veckor till studenten.
Några av eleverna har skrivit under en namninsamling som skickades till huvudmannen och rektor Josefin Eriksson. Rektorn säger att hon kan förstå att eleverna är besvikna, men hoppas att de inte ska fokusera alltför mycket på utspringet.
– Folkhälsomyndigheten rekommenderar att man springer ut klassvis eller i mindre grupper och huvudmannen vill att vi håller oss till 50-gränsen. Då fick vi väga mellan att ha en anhörig och då ville vi gå på kommunens rekommendation med två. Jag hoppas verkligen att man kan fokusera på allt fint som kommer vara istället: det kommer vara mingel, sittning och tal. Det är det här sista lilla utspringet de får göra i halvklass, säger hon.
Anledningen till att de gör en annan bedömning än kommunen är att de inte har någon egen skolgård, menar hon:
– Eftersom vi får springa ut mellan våra hus har vi helt enkelt valt mindre grupper, säger Josefin Eriksson.
Rektorn framhåller att hon har stor medkänsla med eleverna.
– Vi har jobbat hårt för att göra dagen så bra som möjligt och jag hoppas att de kommer att kunna glädjas under dagen.