Östgötatrafiken har efter årsskiftet tagit upp kampen mot fuskåkarna. Förutom att väktare från Svensk bevakningstjänst dagligen gör slumpmässiga biljettkontroller så görs också blixträder, eller razzior som de själva kallar det.
Vid hållplatsen Strömbacken utanför Ebersteinska gymnasiet stormar ett helt gäng - sex väktare, två kontrollanter från Veolia och två ordningsvakter - på tvåans spårvagn mot Klockaretorpet.
Många ursäkterNågra försöker smita ut men dörrarna är låsta. Passagerare rusar till biljettautomaten när de får syn på kontrollanterna. Men föraren har även stängt av den. Så de som inte har betalat får kliva av. Många trilskas, vill inte visa sin legitimation. De tror att de ska slippa tilläggsavgift då.
- Ursäkterna är oändliga. Det är sällan någon ber om ursäkt för att de gjort fel som inte betalat, säger Bo Lingestig från Veolia.
Ett par i 20-årsåldern hävdar, liksom många andra, att de faktiskt har försökt köpa sms-biljett men misslyckats med registreringen. Men inga ursäkter godtages. Har du ingen giltig biljett får du som vuxen en tilläggsavgift på 1200 kronor eller 600 kronor om du är ungdom under 26.
Kan överklaga- Är ni missnöjda kan ni överklaga inom tio dagar, förklarar väktarna.
Paret i 20-årsåldern ger sig inte. De säger att spårvagnsföraren tillåtit dem att åka med gratis.
- Jag har just pratat med föraren, det stämmer inte, säger Bo Lingestig.
När paret försöker smita griper en av ordningsvakterna, som har större befogenheter än väktarna, in och tar tag i dem.
Polis tillkallasDe fortsätter vägra visa legitimation varpå polisen tillkallas.
- Vi föranmäler alltid våra kontroller till polisen så de ska vara beredda att rycka ut, säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken.
Denna dag får polisen komma två gånger.
- Senaste razzian i Marielund och vid Rådhuset kom polisen 13 gånger, säger en av ordningsvakterna.
Inte ens när polisen kommer vill det unga paret uppge sin identitet.
Unga och vuxnaEn kompis till dem står bredvid och fotar både polisen och kontrollanterna.
- Förmodligen lägger de ut det på Facebook för att varma att vi är här, säger en väktare.
Mannen visiteras och polisen får till slut tag i hans legitimation. Då har paret stått och tjafsat i 45 minuter.
Alla sorters människor fastnar i biljettkontrollen. Lika många unga som vuxna.
- Det är verkligen inte bara unga killar som man kan tro, säger en av kontrollanterna.
En 14-årig pojke försöker springa från väktarna. En äldre man påstår att sonen hade köpt sms-biljett åt honom men gått av tidigare. En mamma med ett litet barn skyller också på att hon försökt köpa biljett. En äldre dam med rollator blir skärrad när det visar sig att resekortet inte är draget.
- Jag tror faktiskt på att hon bara hade misslyckats med registreringen för hon hade pengar på kortet. Men det spelar ingen roll. Vi måste ändå ge en tilläggsavgift, säger väktaren.
Över 500 tjuvåkareEtt 20-tal personer åker fast under de två timmar som Folkbladet är med. Totalt saknade 58 personer giltigt färdbevis denna dag.
Två dagar innan åkte 89 respektive 91 personer fast vid Broocmansplan respektive hållplatsen i Ljura.
Vid tre likadana blixträder på spårvagnarna för tre veckor sedan tjuvåkte sex procent, det vill säga 270 personer, av de kontrollerade passagerarna.
- Det är illa att inte betalningsmoralen är högre än så här. Tyvärr visar det här att vi måste fortsätta göra extrakontroller, säger Mattias Näsström.
2,7 miljoner på fusketLandstinget, som äger Östgötatrafiken, satsar i år 2,7 miljoner kronor för att komma åt fuskåkarna. Men även om många fastnar i biljettkontrollerna och får betala tilläggsavgift så går inte satsningen runt.
- Det är inte meningen att det ska vara en affär för oss. Det här gör vi i avskräckande syfte så att folk ska börja betala för sig och inte parasitera på samhället, fortsätter Mattias Näsström.
Han framhåller att 60 procent av biljettpriset idag är subventionerat via landstingsskatten.
- Får vi inte bukt med det utbredda fusket måste vi höja biljettpriset eller dra in turer.