Det var 2019 som Norrköpingsföretaget Raws startade sin tillverkning av vassugrör. Idén är att tillverka återanvändbara sugrör på ett miljövänligt sätt, utan kemiska processer, för att komma bort från plastsugrör. Istället använder man vass som avverkas lokalt, det färdiga sugröret kan sedan diskas och återanvändas eller komposteras.
– Nu använder vi vass framförallt från Strandvägen i Kolmården, berättar tillförordnade vd:n Tobias Lundin när vi besöker Raws lokaler åt Lindö till.
– Vi samarbetar med flera aktörer där. Miljön är viktigt för oss och Östersjön är ju övergödd, det är bra att minska vassen så den inte breder ut sig så mycket.
När vassen väl är skördad transporteras den till Raws lokaler. Produktionen just nu är cirka 600 000 sugrör i månaden.
– Målet vi satt upp för det här året är att vi ska tillverka 18 miljoner sugrör sammanlagt. Vi måste höja produktionen framöver eftersom det finns en stor efterfrågan på miljövänliga sugrör och det är en av orsakerna att vi håller på med en nyemission, för att kunna bygga ut vår maskin, säger Tobias Lundin.
Ja, företaget har nu alltså öppnat möjligheten för allmänheten att investera i bolaget genom att köpa andelar. Man har fått in tre miljoner på en vecka och har som mål att nå upp till sex miljoner kronor till 26 april som är sista dagen.
– Vi jobbar med crowdfunding, folk sätter in en summa för att man tror på idén och värnar om miljön, förklarar Tobias Lundin.
Timmy Frisk är försäljningsansvarig och ser en stor potential.
– Just nu fokuserar vi mest på Sverige-marknaden men nästan alla EU-länder har restriktioner mot plastsugrör och har samma problem: att hitta en ersättare. Papper funkar inte jättebra och är inte heller helt miljövänligt, säger Timmy Frisk som berättar att studenter på Linköpings universitet nu ska göra en LCA-studie (Life Cycle Assessment).
– De ska jämföra oss med papperssugrör när det gäller miljöpåverkan. De ska mäta klimatavtrycket från vattenanvändning till elförbrukning, transporter och annat, det blir spännande.
Pandemin slog naturligtvis hårt även mot Raws.
– Det blev tvärstopp eftersom restaurangbranschen stannade av helt. Det var då jag fick frågan om jag kunde börja skissa på maskinen som kunde processa vassen så vi fick egentligen tillfälle att fundera hur vi skulle ta det till nästa steg, säger Tobias Lundin.
Vi går in till maskinen: ett löpande band med flera stationer där de färdigsågade rören matas upp automatiskt, diameter och krokighet läses av varpå de som inte duger puttas bort.
– Nästa steg är att vi gör hål i röret och samtidigt kommer tryckluft som blåser rent. Sedan har vi en laserbrännare, om kunden beställer så graverar vi in loggan eller namnet i sugröret, säger Tobias Lundin som visar sugrör där Hamburger börs är ingraverat.
– Sedan blir rören exponerade med ozongas för att döda eventuella bakterier.
De här sektionerna kan byggas upp modulvis och på så sätt enkelt öka produktionen vilket alltså är planen.
– När vi nu fått det här att funka så är det lättare att skala upp, berättar Tobias som alltså började i företaget för att konstruera den här maskinen från scratch – de har överhuvudtaget fått lösa problemen efter hand eftersom de varit pionjärer.
– Det har varit mycket blod, svett och tårar och varit en tuff resa men är väldigt kul när det nu fungerar.