Rättegången som oroar kvinnojouren
- Blir det en fällande dom kan vi få svårt att få kvinnor att jobba ideellt för oss. Ingen vill riskera att hamna i fängelset. Det tror Gunilla Westny, föreståndare för kvinnojouren i Norrköping, kan bli följden efter det som har hänt i Tranås
Gunilla Westny, föreståndare för kvinnojouren i Norrköping: Vi kan få svårt att få kvinnor att jobba ideellt för oss. Foto: Anita Kjellberg/arkiv
Foto:
Med i Eksjö
2004 avslöjades kvinnan och dömdes till tio månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn. Nu ska tingsrätten i Eksjö ta ställning till om ledamöterna vid kvinnojouren och rektorn är skyldiga till medhjälp.
Gunilla Westny från Kvinnojouren i Norrköping och dessutom vice ordförande i ROKS, som är riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, var med under rättegången.
- Jag var med för att visa mitt stöd eftersom jag tror att kvinnorna handlade utifrån det de trodde var riktigt.
Följer lagen
Gunilla Westny anser att det är för tidigt att uttala sig om hur det inträffade kommer att påverka arbetet i kvinnojourerna ute i landet. Hon inväntar domen. Men generellt sett tror hon inte att man ute i verksamheten är för godtrogen.
- Självklart måste vi tro på de kvinnor som kommer till oss. Men om vi ska kunna hjälpa dem på ett riktigt sätt så måste vi ha kunskap om deras liv och veta vad som ligger bakom att de har kommit till oss. Om de inte vill säga någonting, kan vi inte heller hjälpa dem på ett bra sätt.
Gunilla Westny upplever inte att diskussionen vid jouren i Norrköping har varit särskilt intensiv, efter det som har hänt i Tranås.
- Alla kvinnojourer ute i landet arbetar på sitt eget sätt. Det viktiga är att vi följer lagen och inte begår några brottsliga handlingar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!