Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rätt flyt - då går spårvagnen till Ringdansen 2006

Den första spårvagnsresan till Ringdansen kan gå redan år 2006.
- Om allt flyter på som det ska, säger Maud Ohlén, ordförande i kollektivtrafiknämnden.

NORRKÖPING2004-06-24 06:00
Planer på en ny spårväg till Ringdansen har funnits ända sedan 1950-talet. På 1980-talet såg det äntligen ut att bli av men då föll ärendet i fullmärktige. Under 1990-talet satte istället stora utredningskarusellen igång. Den snurrar fortfarande och får kommunen som den vill kan man kliva på den första spårvagnen till Ringdansen redan inom om två år.
- Får vi bara stadsbidrag så är det hela klart. Då kan vi sätta spaden i backen inom ett år, säger Maud Ohlén. Fast det är väldigt optimistiskt beräknat. Det är mer realistiskt att tro att den nya spårvägen är färdig 2007 eller 2008.

Helheten viktig
Tomas Svensson och Johannes Nilsson på VTI, Väg och transportforskninginstitutet, har skrivit en rapport för att visa vad som kan göras med den nya spårvägen. Transport- och stadsplaneringsfrågor måste hållas ihop är den största slutsatsen. Staden tjänar mest på en helhetssyn.
- Det handlar inte bara om hur man ska transportera folk. Det är också en stadsförnyelse som ska göra stadsmiljön attraktivare, säger forskaren Tomas Svennson.
- Vi har en felande länk i sydöst. Ska det byggas ut så är det där.
I andra länder i Europa är det ett vanligt förekommande knep att bygga ut spårvagnsnätet för att lyfta en hel stad, menar Tomas Svensson. Spårvagnarna tar sig fram på ett sätt som inte bussar klarar av och det går smidigt att ta sig till stadens kärna utan vare sig olyckor eller rusningstrafik.

Spårvagn till Söderköping
Den nya spårvägen ska gå från Södertull, via Ljurafältet eller Ljuragatan till Hageby och slutligen till Navestad. I VTI-rapporten diskuteras även en utbyggnad till Ensjön och Söderköping. Kommunen uppskattar att en ny spårväg till Ringdansen skulle öka det kollektiva resandet längs den aktuella sträckan med cirka 20 procent. Det innebär en ökning med ungefär 1 900 resor om dagen.
Det råder politisk en politisk enighet i frågan, som beräknas kosta mellan 115 och 120 miljoner. Men utan stadsbidrag blir det alltså ingen ny spårväg. Ändå ser prognoserna goda ut.
- Det här är en av de mest lönsamma spårdragningarna i hela landet, säger Maud Ohlén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om