Det är oron för att anhöriga och gamla ska tro att kommunen inte tar det som hänt på Hagaborg på allvar, som får honom att uttala sig.
- Misstankar om brott ska anmälas, men nu när det redan pågår en rättslig prövning så tillför det ingenting att göra det, säger han.
Den rättsliga prövning han syftar på är att chefsåklagare Torsten Angervåg på eget initiativ begärt in alla handlingar i ärendet från kommunen. Han misstänker brott och vill pröva om det finns skäl att starta en förundersökning mot de båda undersköterskorna.
De chefer i vård- och omsorg som måndags beslutade att inte polisanmäla händelserna, motiverar sitt beslut med att i vissa fall står ord mot ord när det gäller händelseförloppet. Det tycker inte Stjernkvist är något skäl att avstå en polisanmälan.
- En polisanmälan innebär ju inte att man dömer någon, utan att man markerar hur allvarligt man ser på den här typen av misstankar och att man också vill ha det ordentligt utrett av dem som utreder brottslig verksamhet, säger han.
Han är självkritisk.
- Vi politiker måste bli tydligare. Vi måste skärpa riktlinjerna så att det tydligt framgår att när det finns misstanker om brott ska det polisanmälas. Sedan kan det hända att någon blir felaktigt misstänkt men det är ännu allvarligare om gamla och anhöriga inte tror att vi ser tillräckligt allvarligt på kränkningar i vården.
Ytterligare en kommunpolitiker uttalade sig igår i frågan. I ett pressmeddelande skriver oppositionsrådet Mathias Sundin (FP) att han tycker kommunen har agerat svagt i vårdskandalen och att händelserna naturligtvis ska polisanmälas.
En polisanmälan har i alla fall gjorts och det är de anhöriga till den 101-åriga kvinna som fick sin egen knutna näve instoppad i sin mun av en av undersköterskorna.
Sofia Björkman är barnbarn till kvinnan och hon är mycket kritisk till att kommunen inte gjort någon polisanmälan.
- Jag tycker att de ska anmäla oavsett om någon annan gjort det, säger hon. Alla har inte någon anhörig som kan föra deras talan. Det är viktigt att visa nolltolerans mot kränkningar och övergrepp. För sitt eget anseendes skull borde de visa att de inte tolererar sådant.
Argumentet att ord står mot ord tolkar hon som att man antyder att de arbetskamrater som anmält övergreppen skulle ljuga.
- Istället borde man överlåta åt polisen att utreda vad som är sant. De är utbildade på att förhöra. I det här fallet har man agerat polis i sitt eget ärende genom att besluta att inte anmäla.