Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rapport: "400 miljoner slösas bort i Norrköping"

Nästan 400 miljoner kronor slösas bort varje år i Norrköping på grund av ineffektivitet. Värst är det inom äldrevården, enligt en rapport från Skattebetalarnas förening.

Norrköpings kommun slösar nära 400 miljoner kronor om året på att man inte använder skattekronorna tillräckligt effektivt. Det hävdas i en ny rapport från Skattebetalarnas förening.

Norrköpings kommun slösar nära 400 miljoner kronor om året på att man inte använder skattekronorna tillräckligt effektivt. Det hävdas i en ny rapport från Skattebetalarnas förening.

Foto: Fredrik Rosander

Norrköping2023-10-19 12:00

I en ny rapport som heter "Östergötland slösar" har Skattebetalarnas förening gått igenom hur effektiv förskola, grundskola, gymnasieskola och äldreomsorg är. Med effektiv menas i det här fallet hur varje skattekrona används. 

Enligt rapporten försvinner 396 miljoner kronor i Norrköping varje år i vad som beskrivs ineffektivt slöseri. Kostnader som enligt rapporten "antingen skulle kunna sparas in eller användas bättre för att höja kvaliteten i verksamheten". 

Det som verkar fungerar bra i Norrköping när det gäller effektivitet per skattekrona är förskolan. Den är enligt rapporten "relativt konkurrenskraftig sett till både kostnad och kvalitet". Grundskolan beskrivs som dyr "men med tilltagande bättre kvalitetsresultat sett till sina elevers förutsättningar". Gymnasieskolan är framförallt kostnadseffektiv, även om det finns utrymme att förbättra resultaten. "Äldreomsorgen dras dock med både höga kostnader och en kvalitet under genomsnittet för landet", skriver rapportförfattarna.

För att komma till rätta med ineffektiviteten lyfter rapportförfattarna fram det politiska ledarskapet. "Det blir avgörande för att styra och prioritera i kommunens verksamhet", skriver man. Enligt rapporten går det att visa att hög skatt leder till dålig kostnadskontroll. "Kommuner som antingen har hög kommunalskatt eller en stark skattebas har sämre effektivitet", skriver man och konstaterar också storstäderna har en sämre effektivitet än genomsnittet. 

Christian Ekström är vd är på Skattebetalarnas förening. Folkbladet fick en pratstund med honom om rapporten i samband med att den släpptes. Han trycker på att syftet med rapporten inte är att "färre undersköterskor ska springa fortare". Istället handlar mycket om att kommuner kan lära av varandra, att se vad effektiva kommuner gör bra.

– Att ta kontakt med dem och fråga vad de gör för att skapa effektivare verksamhet. Som i exempelvis äldreomsorgen där Norrköping har problem, säger han.

Ni lämnade nyligen över rapporten till kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Vilka reaktioner fick ni?

– Jag skulle säga att många kommuner är medvetna om det här och så är det i Norrköping också. Det här är ett arbete som tar tid som samtidigt behöver kontinuitet. 

Ni lyfter att en kommun som Ödeshög har mycket bättre effektivitet än Norrköping. Ödeshög är en liten kommun. Går det överhuvudtaget att jämföra?

– Jag hävdar fortfarande att det går att lära av varandra. Att man kan se på de goda exemplen, säger Christian Ekström

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) reagerar så här på rapporten:

– Det var intressant. Men de lyfter saker som vi redan känner till. Vi vet att äldrevården behöver bli effektivare. Och det handlar alltså inte om att undersköterskorna ska springa snabbare. Men vi behöver se hur vi kan organisera vården bättre och det jobbar vi med hela tiden, säger hon.

Vad kan det vara som brister i effektivitet?

– Det är komplext. Men ett exempel som man kan fundera över är hur den kommunala hemtjänsten kan vara dyrare än privat hemtjänst? I Norrköping betalar vi 590 kronor per timme för kommunal hemtjänst och 450 kronor för det privata alternativet och får mer vårdtid i det privata alternativet. Varför är det så? 

Hämtar ni inspiration från andra kommuner?

– Det gör vi. Det finns ingen anledning att skapa egna modeller om någon annan kommun gör ett bra arbete. Vi tittar hela tiden på det här-

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!