Fyra Norrköpingsungdomar i åldern 16 till 18 år dömdes nyligen till sluten ungdomsvård, ungdomstjänst och skyddstillsyn för en rad rån, övergrepp i rättssak och flera fall av misshandel som ägde rum i Norrköping under sommaren och hösten. De har i tio fall rånat andra ungdomar, flera av dem under 15 år, på mobiler, pengar och i ett fall en moped. I samband med rånen har det förekommit våld och hot om våld, med bland annat kniv. I några fall har rånoffren misshandlats och vissa av dem har hotats med att de skulle dödas om de anmälde rånen till polisen.
Lättare lägga locket påAdvokat UllaBella af Klercker var målsägandebiträde åt tio av de elva drabbade ungdomarna. Många av dem har mått mycket dåligt av det de råkat ut för. Hon hade därför behövt motivera flera av dem att ställa upp och berätta sin historia i tingsrätten.
– Det är svårt att få så här unga människor att komma till rätten. Det är mycket lättare att lägga locket på, säger hon och berättar att flera av ungdomarna i det här fallet var utsatta för påtryckningar.
– Flera av dem var rädda och upplevde situationen som obehagligt innan och i samband med rättegången.
Rånarnas kompisarDet här är, menar UllaBella af Klercker, är ett rättsäkerhetsproblem.
– Vågar du inte komma till rätten och berätta så kommer det här att fortsätta.
När hon lyckats övertyga de drabbade, och i vissa fall även deras tveksamma föräldrar, att ställa upp i rätten så väntade nästa obehagliga situation: Rånarnas stökiga kompisar som var där som åskådare.
– De räcker med en blick eller ett förlupet ord för att få en målsägare att bli rädd, känna obehag och inte våga berätta, säger UllaBella af Klercker.
UllaBella af Klercker tycker att domstolarna borde bli bättre på att hantera det här spelet som äger rum i och utanför rättssalen.
– Detta för att motivera de unga att komma till rätten. Gör vi inte det så har vi ett jätteproblem.
Stökigt i rättenFrån början var den sex dagar långa rånrättegången öppen för allmänheten. De första dagarna var ett tiotal av de åtalades kompisar med under förhandlingen. De sista dagarna blev det för stökigt varför rättens ordförande senare valde att ha stängda dörrarna. Den sista dagen var det dessutom stort säkerhetspådrag.
UllaBella af Klercker anser att man även gör de åtalade ungdomarna en otjänst genom att låta deras kompisar vara med i rättssalen. Istället för att domstolen ska vara en avskräckande plats så blir det tvärtom en miljö där de unga får utrymme att "vara någon". Det här kan, menar hon få motsatt effekt.
– De tycker att det är lite coolt att vara i rätten och spela Allan-ballan. Det här beteendet kan sprida sig. Därför är det viktigt att vi som vuxna sätter ner foten och markerar att det här inte är ok.