Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ramadan vila för kropp och själ

NORRKÖPING
Nu pågår den muslimska fastemånaden ramadan. Folkbladet var med när några familjer i Norrköping bröt fastan på lördagen.

Lubna Atallah tar för sig av kycklingsoppan. Soppa och sallad är typiska maträtter under ramadan. Lubna tycker inte att hennes vardag förändras särskilt mycket under fastemånaden ramadan.
FOTO: JANNE FORSBY

Lubna Atallah tar för sig av kycklingsoppan. Soppa och sallad är typiska maträtter under ramadan. Lubna tycker inte att hennes vardag förändras särskilt mycket under fastemånaden ramadan. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-11-27 00:00
Klockan är tre på eftermiddagen och en efter en anländer de fyra familjerna till An-Noor-skolan. Kvinnorna har delat på matlagningen och familjerna bär på stora färgglada plastbunkar med olika rätter till knytkalaset.
De åt och drack senast vid soluppgången och får inte äta igen förrän skymningen lagt sig vid halv fyra-tiden. Efter mer än nio timmars fastande är det bra att börja försiktigt med lite mat i taget, förklarar Isam Bardaqji. I enlighet med sunna bjuds det därför först på vatten och dadlar. Sunna är profeten Muhammeds redogörelser för beteenden i olika situationer.
- I november är det inget problem att fasta. Det är värre på sommaren när dagarna är så långa, säger Isam Bardaqji.

<b>En av islams pelare</b>
Ramadan är en av islams fem pelare. Fastan pågår från gryning till solnedgång. Då är det inte bara förbjudet att äta och dricka, utan även att ha sex. Inget får dra uppmärksamheten från Allah. Inte heller rökning är tillåtet.
- Många slutar röka under ramadan, berättar Kajs Atallah.
När männen fått i sig några daddlar går de iväg till en bönestund. Skorna tas av och ställs par om par vid sidan av en djupröd, orientalisk matta.
- Allah akbar, upprepar Isam Bardaqji flera gånger och böjer sig i ritning mot Mecka.
Det är arabiska och betyder att "Gud är större" än vad människan kan föreställa sig.
Under böner kommer ett av barnen förbirusande, men ingen verkar störas av honom.

<b>Avskärmad under bön</b>
- När jag ber och böjer mig där hemma händer det att barnen passar på att hoppa upp på ryggen för att leka häst. Men under bönen avskärmar man sig från omvärlden och störs inte, berättar Said Atallah.
Bönestunden är kort, den är övr på tio minuter. Och då är det äntligen dags för måltiden.
Den inleds med en buljongsoppa och fathus, mat som är snäll mot magen. Fathus är en sallad som är vanlig i mellanöstern. Den smakar syrligt och friskt av citron och bladpersilja. Därefter bjuds det på kötträtter av olika slag.
- Det är lite olika vad man äter, men fathus rätt som är typisk under ramadan. I Syrien hade vi speciella rätter som enbart lagades under ramadan, säger Isam Bardaqji.
Hur många muslimer i Norrköping som firar ramadan är svårt att ge något svar på. Alla muslimer praktiserar inte sin tro och bland de troende är det inte alla som fastar. För att fasta måste man vara vuxen, frisk och får inte vara på resande fot.
- På den tid man red kamel ute i öknen var det påfrestande att resar, förklarar Isam Bardaqji.

<b>Vardagen är sig lik</b>
Hur muslimer förhåller sig till ramadan finns det säkert lika många svar på som det finns individer. Lubna Atallah går i Navestadsskolan och tycker inte att vardagen förändras särskilt mycket under fastan.
- Jag äter inte lunch i skolan, men jag äter när jag kommer hem. Skolmaten är inte så god och jag äter inte så mycket av den annars heller, säger Lubna.
Enligt Isam Bardaqji längtar många muslimer efter fastemånaden.
- I tider som präglas av materiell jakt och politisk oro längtar vi efter ramadan. Kroppen behöver vila, man går ner i varv och återhämtar sig. Under ramadan tänker på de fattiga och sjuka, till exempel de i Afghanistan som lever under förtryck, säger han.
- Den som skapar världen vet hur sjukdomar ska förebyggas. Därför beordras vi att fasta, för att kropp och själ behöver det. Kroppen mår bra av att rensas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om